De crème de la crème van GaultMillau 2019

Nieuws overzicht > De crème de la crème van GaultMillau 2019

Op maandag 3 december is in de Kromhouthal in Amsterdam de Gault&Millau-gids 2019 gepresenteerd. Gault&Millau is een culinaire gids die sinds 2008 in Nederland wordt uitgegeven. Jaarlijks worden restaurants getest door onafhankelijke testers en aan de hand daarvan worden er punten van 12 tot 20 uitgedeeld aan de restaurants.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal verschuivingen in het aantal punten. Zo zijn er maar liefst 200 nieuwe vermeldingen in de gids, ook is het concept van de gids gewijzigd. 

Hoogste binnenkomer

Een opvallende binnenkomer in de gids is 212. Dit restaurant in Amsterdam heeft maar liefst 17,5 punt gekregen en staat daarmee ook in de absolute top van de Gault&Millau-Gids 2019! Eigenaar en chef-kok Richard van Oostenbrugge opende in 2017 de deuren van 212, hiermee kwam de droom om een eigen restaurant te openen uit. De voormalig sterrenchef gaat met 212 voor meer beleving en minder regeltjes. En dat 212 uniek is dat blijkt wel uit het feit dat dit het eerste no-table restaurant is in Amsterdam.

Restaurant Bij Robbert

Robbert Goedhart heeft met zijn restaurant Bij Robbert maarliefst 13 Gault Millau punten gekregen. Robbert is erg blij en trots met deze vermelding. “Robbert Goedhart kookt klassiek met een moderne twist: hij laat zich inspireren door de Franse keuken, maar ook door ingrediënten uit de directe omgeving en regio. Dat levert vaak goede gerechten op."

Nieuw in de gids

De gids van 2018 kent dit jaar maar liefst 200 nieuwe vermeldingen. Hieronder een aantal van de nieuwkomers op een rijtje:

Jan Smink

16,5 punten

Olivijn

16 punten

Graphite

16 punten

Café Cliche

13,5 punten

Maris Piper

15 punten

Voltaire

15,5 punten

Kale & De Bril

12 punten

Fizzy

15 punten

Johannes

12 punten

Circl

12 punten

Bumbu

12 punten

Sabero

17 punten

Gault&Millau-gids 2019 in nieuwe stijl

Dit jaar zijn er ook een aantal aanpassingen geweest in het concept van de gids. De 2019 gids is wat kleiner dan de voorgaande jaren en is het gehele jaar te verkrijgen in de boekhandel. De gids kent ook een nieuwe hoofdinspecteur met Luc Hoornaert en de drempel om in de gids te komen is veranderd van 11 naar 12 punten. Ook wordt de gids ondersteund door de website van Gault&Millau en een gratis telefoon applicatie.

Gault&Millau awards

Tijdens de presentatie van de gids, werden ook de Gault&Millau Awards uitgereikt.

Chef van het Jaar

Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Amsterdam)

Jonge Topchef van het jaar

Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)

Ontdekking van het jaar

Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)

Groentechef van het jaar

Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)

Bistronoom van het jaar

Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen)

Ambachtsman van het jaar

Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)

Aziatisch restaurant van het jaar

Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)

Prijs – Plezier van het jaar

Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)

Patissier van het jaar

Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)

Dé Nieuwkomer van het jaar

212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)

Gastvrouw van het jaar

Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)

Sommelier van het jaar

Koen van der Plas (Inter Scaldes, Kruiningen)

Wijnkaart van het jaar

Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)

Terras van het jaar

Kasteel Engelenburg, Brummen  (Johan & Carin Agricola)

Cocktailbar van het jaar

Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

HEERLIJK feliciteert alle restaurants met het behalen van deze punten. Op HEERLIJK.nl vind je veel bekroonde restaurants terug. Zo geniet je o.a. voordeliger bij 212, Fizzy, Parkheuvel en er zijn nog veel meer HEERLIJKe aanbiedingen. Kijk snel op heerlijk.nl/aanbieding!

Maandag 3 december 2018 - Bron: Misset Horeca
Om de website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid en accepteer onze HEERLIJKe cookies. Accepteer