Dries Roelvink over The White Room: eindelijk een restaurant met allure op de Dam

Nieuws overzicht > Dries Roelvink over The White Room: eindelijk een restaurant met allure op de Dam

HEERLIJK.nl laat de sterren van Nederland de gastronomie van Nederland proeven. Zo hebben voorheen onder anderen Hanna Verboom, Fred van Leer, Ronald de Boer, Ferry Doedens, Anna Drijver en Dennis van der Geest hun ervaring met ons gedeeld. Ditmaal neemt niemand minder dan Dries Roelvink de proef op de som. Hij is langs geweest bij The White Room in Amsterdam en vertelt ons zijn bevindingen. Het zou hem niets verbazen als dit restaurant een voorspoedige toekomst in het vizier heeft liggen.

“Nadat ik gereserveerd had voor vier personen, werd ik de volgende dag teruggebeld door maître Richard Eerhardt. Hij belde met de vraag of de keuken nog ergens rekening mee moest houden. Ik vertelde hem dat een van onze tafelgenoten geen vis en groente eet. Daarnaast wilde hij weten of we à la carte wilden bestellen of kozen voor het 4-, 6- of 8-gangenmenu? Ik gaf hem toen aan dat we het 8-gangenmenu wilden proberen.

Bij aankomst werd onze auto door de uiterst vriendelijke portier van hotel Krasnapolsky overgenomen, zodat we totaal geen parkeerprobleem hadden op het drukke Damplein. Bij binnenkomst werden we keurig opgevangen en naar onze tafel begeleid. Richard bood ons een voortreffelijk glas champagne aan en vertelde ons over de geschiedenis van de prachtige zaal. Ondertussen kregen we de eerste amuse. Ondanks de Koninklijke uitstraling van het restaurant voelden we ons meteen op ons gemak.

De acht geweldige gangen

Nadat ik de wijnkaart had doorgenomen koos ik een Pouilly-Fuissé die iets te lauw geserveerd werd, maar direct daarna op de juiste temperatuur opnieuw gebracht werd. De eerste gang van makreel met yoghurt, groene kruiden en duindoornbes was meteen raak. Chef Aturo Dalhuisen heeft het spel zoet en zuur in combinatie met de juiste kruiden duidelijk geleerd van Jacob Jan Boerma, dat was ons na de tweede gang van langoustine met limoen en wortel wel duidelijk. Daarna volgde de forel met chlorofyl, krokante aardappel en jonge knoflook. Persoonlijk vond ik de vierde gang, zeebaars met parmezaan en basilicum, tongstrelend. Als tegenhanger zocht ik onderhand naar naar een iets vollere wijn en vond een mooie fles Chardonay Bernardus van onze eigen Ben Pon. Na de krokante zwezerik met yuzu en ui volgde nog een prachtig stukje rund met wat ponzu en zwarte knoflook; wederom mooi in balans. Ook de twee desserts, een van hazelnoot met amarila en caramel en de ander van aardbei met combava en guave, waren goddelijk.

Na het diner sprak ik met maître Richard, die ik al kende vanuit Restaurant Bord’Eau, over de zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Ik vroeg hem waarom de gordijnen gesloten waren, want we hoopten natuurlijk nog een glimp van de Dam op te kunnen vangen tijdens het eten. Richard vertelde me toen dat het restaurant eigenlijk nèt iets te ver in de Warmoesstraat zit en dat het uitzicht dus niet geweldig is.

Al met al vonden we het een onvergetelijke avond en volgens mij heeft Amsterdam er een hotspot bij. The White Room verdient zeker een ster en dat is slechts een kwestie van tijd, let maar op mijn woorden.“

Dries Roelvink

Dinsdag 10 mei 2016 - Bron: