El Celler de Can Roca wint eerste plaats The World’s 50 Best Restaurants

Nieuws overzicht > El Celler de Can Roca wint eerste plaats The World’s 50 Best Restaurants

De 50 beste restaurants ter wereld zijn gisteravond in London bekend gemaakt tijdens de “World’s 50 Best Restaurants” door San Pellegrino en Acqua Panna. Restaurant Noma** die vier keer verkozen tot beste restaurant ter wereld, verloor dit jaar haar eerste plaats. De eerste plaats moest worden afgegeven aan restaurant El Celler de Can Roca***, die in 2013 ook de eerste plaats kreeg. Restaurant Noma zakte naar plaats nummer 3 terwijl het Italiaanse Osteria Francescana steeg van 3 naar plaats 2.

Nummer 4 en 5

Op plek nummer 4 staat chef Virgilio Martínez Véliz met zijn Peruviaanse restaurant Central in Lima. De nummer 5 ging naar chef  Daniel Humm met zijn restaurant Eleven Madison Park*** in New York, ook ontving deze chef de prestigieuze “Chefs Choice award”.

Beste Nieuwkomer

Een opvallende nieuwkomer is The White Rabbit in Moskou. Dit restaurant was voorheen nog niet te vinden in de lijst maar chef Vladimir Mukhin werkte zich al kokend meteen naar plek 23.

Andere Nederlanders

De Nederlandse Margot Janse en haar restaurant The Tasting Room in Zuid-Afrika staat op plek nummer 88. Nederlandse chef Richard Ekkebus en zijn restaurant Amber in Hong Kong zakt naar plek 38, vorig jaar stond dit restaurant nog op plek 24.

Dichter bij huis

Opvallend was ook dat onze eigen Nederlandse chef Jonnie Boer van restaurant De Librije*** in Zwolle zakte van plaats 29 naar 71. Onze Belgische buren worden goed vertegenwoordigd in de lijst, met chef Peter Goossens van Het Hof van Cleve*** op plaats 54 en chef Gert de Mangeleer van Hertog Jan*** op 53.

El Celler de can Roca

Is een Catalaans restaurant gelegen in Gerona en opende in 1986 haar deuren.  De 3 gebroeders Roca zijn mede eigenaren van het restaurant, met oudste broer Joan als chef-kok, Josep als Sommelier en de jongste Jordi richt zich op de desserts. In 1995 ontvingen de broers hun eerste Michelin ster, in 2002 hun tweede en in 2009 hun prestigieuze 3e Michelin ster

The World’s 50 best restaurants

De lijst van The World\\\'s 50 Best Restaurants ontstond in 2002 aanvankelijk als marketingidee van Brits horecavakblad “Restaurant Magazine”. Al snel groeide het echter uit tot een wereldwijde referentie, en wordt gezien als concurrent van Michelin. Dit jaar ontstond er echter controversie omdat de methodologie van de awards in twijfel werd gebracht. Een groepering genaamd “Occupy 50 Best” bekritiseerde de methodologie van de organisatie, omdat er geen bewijs zou zijn dat de leden die de lijst samenstellen, ooit in de winnende restaurants zou zijn geweest.

De complete lijst kunt u hier vinden: http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners

 

 

Dinsdag 2 juni 2015 - Bron: HEERLIJK