Hoogtepunten uitreiking Michelingids 2015

Nieuws overzicht > Hoogtepunten uitreiking Michelingids 2015

Op 17 november was het zover, de uitreiking van de Michelingids 2015. Een belangrijke dag voor gastronomisch Nederland. Michelin heeft vijf restaurants met één ster en drie restaurants met twee sterren bekroond. HEERLIJK TV was erbij en deed verslag van deze spannende dag. Tijdens het interviewen van de aanwezige gasten kwamen ook opvallende uitspraken naar voren.

We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

De Leest*** naar Krasnapolsky
Op de wandelgangen was te horen dat De Leest*** in Vaassen zou verhuizen naar Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, maar zijn deze geruchten waar? Chef-kok Jacob Jan Boerma reageerde hierop: “Ik was ook zeer verbaasd door dit nieuws, ik weet niet wie dit op straat heeft gegooid, maar ik weet zelf van niets. Het is verbazingwekkend”. Boerma zegt voor alles open te staan maar “Ik blijf in Vaassen. Ik heb een onderneming die redelijk tot goed draait en ik ben gelukkig met wat ik heb. Ik wil er graag iets bij doen, maar wat dat wordt. Dat is voor iedereen de vraag”.

70% groei voor Spetters*
Restaurant Spetters in het Zeeuwse Breskens werd vorig jaar bekroond met haar eerste Michelinster. Chef-kok Laurent Smallegange verklapt wat de ster hem gebracht heeft. “Sowieso veel drukte. We hebben een mooi jaar achter de rug gehad. 70% groei en over het jaar heen gezien, zeker het dubbele” aldus Smallegange.

Een zeer emotionele Soenil Bahadoer
Restaurant De Lindehof is dit jaar bekroond met haar tweede Michelinster. De waardering bracht emoties met zich mee. Bahadoer reageerde als volgt: “De emoties zitten meer in de energie die je iedere dag in je team stopt, dat altijd voor je klaarstaat, mijn familie, mijn vrouw en mijn kinderen”.  Bahadoer laat weten dat hij ervoor gaat zorgen dat de puntjes op de i komen. “De Lindehof heeft toekomst, ik heb jonge kinderen en ik denk dat we gewoon aan de weg moeten gaan timmeren en voor de rest gewoon cool blijven”, aldus Bahadoer.

Twee sterren voor Librije’s Zusje, stand-alone opgebouwd
Librije’s Zusje in Amsterdam, onder leiding van Sidney Schutte is door Michelin bekroond met maar liefst twee sterren. Jonnie Boer (Librije***) geeft aan tijdens het interview dat zij deze sterren stand-alone hebben opgebouwd: “Wij geven advies en we praten met ze, maar zij koken en bedienen, wij niet. Eens in de 14 dagen gaan we naar Amsterdam en doen we wijn-spijzen en met gerechtjes jammen en Sidney komt regelmatig naar Zwolle. Daarnaast hangen we geregeld aan de telefoon”.  

De Leuf over het overlijden van tweesterrenchef Paul van de Bunt
Restaurant De Leuf (Ubachsberg) heeft één Michelinster verloren, maar het team ziet dit niet als een verlies. Na het plotseling overlijden van chef-kok Paul van de Bunt zijn ze zijn opnieuw begonnen met een nieuw team en zij zijn in de nieuwe gids gewaardeerd met één Michelinster. Zijn vrouw, Sandra van de Bunt zegt hierover het volgende: “Voor mij voelt het als winst. Paul heeft twee sterren gekookt, heeft hier keihard voor gevochten en hij heeft ze 7 jaar mogen voeren . Met het plotseling overlijden in april heeft hij ze meegenomen naar boven, en die zijn van hem”.

Klik hier voor deze en andere afleveringen van HEERLIJK TV.

Donderdag 20 november 2014 - Bron: HEERLIJK