HOT HOT HOT! Inside information van de hoofdinspecteur van de Michelin

Nieuws overzicht > HOT HOT HOT! Inside information van de hoofdinspecteur van de Michelin

Ook dit jaar had HEERLIJK.nl een interview met de hoofdinspecteur van de Michelingids Werner Loens. We hebben gesproken over de nieuwe één sterren, waarom er maar één nieuwe tweede ster is gevallen en waarom dit jaar de derde ster wederom uitbleef.

Enkele opvallende uitspraken op een rijtje die je moet lezen:

Twintigtal kandidaten
In het interview gaf Loens te kennen dat een twintigtal zaken in aanmerking kwamen dit jaar voor een (tweede) ster. Echter konden er ‘slechts’ zeven worden bevestigd. “Dat houdt wel in dat er voor volgend jaar al een aantal kandidaten in de la liggen”, aldus de hoofdinspecteur.

Joelia niet consistent genoeg
De verwachtingen waren hooggespannen en op de wandelgangen werd gezegd dat het restaurant ‘Joelia’ van Mario Ridder meteen twee sterren in ontvangst mocht nemen. Dit gebeurde echter niet en het bleef bij één. Na aandringen gaf Loens aan dat ze zes keer zijn geweest en dat Ridder niet consistent genoeg was voor twee sterren.

Twee sterren potentie voor Zarzo
Ondanks dat het restaurant nog niet heel lang is geopend werd Zarzo al langere tijd getipt voor een ster en dit jaar viel deze dan ‘eindelijk’. Maar het zou zomaar kunnen dat ze binnen een niet al te lange tijd de tweede mogen ontvangen. Loens zegt daarover het volgende: “We hebben ondervonden door bij hem verschillende keren te gaan eten dit jaar dat hij zelfs meer in zijn mars heeft.” Dat belooft een mooie toekomst voor deze zeer talentvolle chef.

Alleen de Groene Lantaarn kon ‘het bevestigen’
In Drenthe is de enige tweede ster dit jaar gevallen, de hoofdinspecteur is zeer blij voor het restaurant en hij kan iedereen een bezoek aanraden: “Ik zeg tegen iedereen, loop er naar toe want het is voor Nederlandse begrippen een tweesterren zaak met een hele goede prijs kwaliteit”. Over het uitblijven van andere twee sterren laat Loens weten dat de potentiële kandidaten het niet hebben kunnen bevestigen.

Verdeeldheid onder de inspecteurs over Inter Scaldes
Inter Scaldes wordt al jaren genoemd als kanshebber voor een derde ster. Waarom die derde uitblijft? Loens geeft aan dat er verdeeldheid heerst onder de inspecteurs: “Dan is dat omdat we nog altijd niet hebben kunnen concluderen, allemaal tezamen, dus ook met de internationale inspecteurs die dan naar die zaken komen, dit zijn drie sterren”. “Het kan soms heel snel gaan en het kan soms jaren duren voordat je een derde ster ‘zet’. Ik herinner mij die derde ster van Oud Sluis, daar hebben we zeven jaar aan gewerkt.”

Meerdere kanshebbers voor een derde ster
Wellicht kunnen we in de nabije toekomst meer drie sterrenzaken in ons landje bijschrijven, want er zijn meerdere restaurants die de aandacht hebben van de inspecteurs maar waar verdeeldheid over is. Wanneer dit gaat gebeuren? Loens zegt tot slot: “Ik heb geen glazen bol, als we allemaal tot een akkoord komen, van oké het is op wereldniveau, wereldtopniveau, dan komt het er.”

Voor degene die het nog niet hebben gezien, we hebben ook een heel fijn verslag van de uitreiking van de gids gemaakt: www.heerlijk.nl/tv

Dinsdag 15 december 2015 - Bron: HEERLIJK