Jan Smink plaatst Nederland in wereldfinale Bocuse d’Or

Nieuws overzicht > Jan Smink plaatst Nederland in wereldfinale Bocuse d’Or

Onder leiding van coach Lars Aukema en commis Sander Verhaaf, heeft het Nederlandse team van Jan Smink (27) een ongelooflijke prestatie geleverd. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn de Hollanders bij de Europese finale van de Bocuse d’Or geëindigd op een zevende plaats. Hierdoor bemachtigt Nederland wederom een plek om deel te nemen aan wereldfinale van deze prestigieuze kookwedstrijd in Lyon in 2017.

Jan Smink, met zijn 27 jaar een van de jongste deelnemers aan deze zware competitie, reageerde nuchter en ambitieus op zijn knappe prestatie: “Als we straks in Lyon ook weer twee plekken stijgen, teken ik ervoor.” Twee jaar geleden wist Nederland ook de wereldfinale te bereiken door als elfde te eindigden. In de finale in Lyon werd vervolgens beslag gelegd op de negende plaats.

De Bocuse d’Or is de ultieme tweejaarlijkse competitie tussen de beste koks ter wereld. Twintig Europese chefs streden afgelopen dinsdag 10 en woensdag 11 mei in een vijf uur en 35 minuten durende kookwedstrijd voor een plek in de wereldfinale. Op dag één kookten de teams van IJsland, Oostenrijk, Noorwegen, Bulgarije, Finland, Duitsland, Estland, Spanje, Engeland en Turkije. Op dag twee mocht Nederland het spits afbijten, naast Italië, Rusland, Zwitserland, Kroatië, Frankrijk, België, Hongarije, Denemarken en Zweden.

Als chef-kok kan je tijdens deze wedstrijd je visitekaartje afgegeven; zeker als je een hoge plek bereikt in de wereldfinale. De meeste winnaars van de Bocuse d’Or zijn dan ook inmiddels beroemde chefs, met één en zelfs meerdere Michelinsterren in de pocket. Ook de jury – elk deelnemend land levert een jurylid – bestaat uit gerenommeerde chefs. Uit Nederland was dat weer Jonnie Boer, van het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant De Librije*** in Zwolle.

Donderdag 12 mei 2016 - Bron: HP De Tijd