Marc Smeets in januari weer terug in zijn droomkasteel

Nieuws overzicht > Marc Smeets in januari weer terug in zijn droomkasteel

Marc Smeets gaat vanaf januari aan de slag als chef-kok bij het Grand Hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen. Na het faillissement van de keten Koetjes en Kalfjes, waar hij food- en conceptmanager was, kwam Smeets weer vrij op de arbeidsmarkt. In een interview met HEERLIJK vertelt Smeets over het faillissement van Koetjes & Kalfjes, zijn droom in Frankrijk die uiteen spatte en zijn nieuwe avontuur dat in januari zal beginnen.

Restaurant Lepels in Schiedam financieel desastreus
In 2006 opende Smeets restaurant Lepels nadat hij ruime ervaring had opgedaan bij Robert Kranenborg, Cas Spijkers, Paul Fagel, Jos Bergman en als ondernemer/ chef de cuisine van Restaurant Marc Smeets in Hotel Corona in Den Haag. Helaas heeft Lepels het niet weten te redden en heeft Smeets het restaurant in 2011 gesloten. Dit was voor Smeets een enorme teleurstelling. “Ik heb er het maximale uitgehaald en ben vroegtijdig gestopt waardoor ik weinig schade heb geleden, want Lepels was financieel desastreus”.

Droom was ineens over
Na het faillissement van restaurant Lepels is Smeets naar Frankrijk (Rilly La Montagne) vertrokken, waar hij in een prachtig chateau als chef-kok is gaan werken. Helaas was Smeets na negen maanden weer terug in Nederland. Het restaurant liep als een speer en was één van de weinige restaurants in de regio die goed liepen. Kort nadat Smeets besloot om zijn leven in Frankrijk te vestigen en zijn huis in Nederland te verkopen klapte het bedrijf. Ditmaal niet wegens financiële redenen, maar door een bonje tussen het echtpaar van het chateau was het in één keer afgelopen met het avontuur in Frankrijk. “Ik verkocht niet al mijn spullen in Nederland om na 2,5 maanden weer terug te komen. Het chateau, het leven, de cultuur, daar voelde ik me als een vis in het water. Het was een klap voor mijn ego en hier heb ik nog een tijdje mee gesukkeld”.

Koetjes & Kalfjes
Smeets is van 2012 tot november 2014 werkzaam geweest als Food & Concept manager bij de keten Koetjes en Kalfjes. “Koetjes & Kalfjes maakte grote stappen, maar het niveau ging niet omhoog”. Smeets vertelt van het faillissement het fijne niet te weten. “Het kwam totaal onverwachts. Ik had het graag af willen maken, maar wat ik wilde realiseren heb ik kunnen doen”.

Nieuw avontuur in het Kurhaus
Begin januari gaat de keuken van het restaurant van het Kurhaus open. Smeets vertelt dat het niveau omhoog moet. “De hotelkamers krijgen een make-over, er komt een spa/wellness, het terras, de serre en het personeel, alles wordt veranderd. Het food product gaan we eigentijdser maken, het wordt hipper en iedereen moet bij het Kurhaus naar binnen kunnen lopen”. Smeets vertelt druk bezig te zijn met het samenstellen van het nieuwe keukenteam. “Toen ik 16 was had ik er stage gelopen en nu ga ik er werken als chef-kok. Ik vind het fantastisch. Een droom die werkelijkheid wordt!”, aldus Smeets.

Woensdag 17 december 2014 - Bron: HEERLIJK