Thomy Kleijngeld van restaurant Wollerich* winnaar Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Nieuws overzicht > Thomy Kleijngeld van restaurant Wollerich* winnaar Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Restaurant Wollerich* won al eerder dit jaar de Gouden Koksmuts, een echt toprestaurant dus!

Nederland scoort steeds beter op het gebied van gastvrijheid, en daar mag best iemand in het zonnetje voor gezet worden. Deze week vond de vijftiende editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs plaats: een wedstrijd die het vak van de gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloond met een award. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd Thomy Kleijngeld van restaurant Wollerich* in Sint-Oedenrode (namens Alliance Gastronomique) uitgeroepen tot winnaar. De tweede plaats werd toegekend aan Tristan van Doorn van restaurant kasteel Heemstede* in Houten (namens Les Patrons Cuisiniers) en Anna Hempen van Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst in Drenthe (namens Châteaux et Résidences Gastronomiques) eindigde op de derde plaats.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Sinds 1999 is hét uitgangspunt van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprrijs (NHGP) dat gastheren en gastvrouwen meer erkenning verdienen. Daar waar in Nederland redelijk veel aandacht wordt geschonken aan koks, is de aandacht voor bediening weinig voorkomend. Jaarlijks gaan jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar, werkzaam als gastheer of gastvrouw in de top van de Nederlandse gastronomie, onderling de strijd aan om uit te blinken in hun vakmanschap.

Multidisciplinaire beoordeling

Een gastheer of gastvrouw is sfeerbepalend en het visitekaartje van een restaurant; een moderne en professionele gastheer of gastvrouw heeft kennis van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is bekend met de etiquette en staat open voor de wensen en reacties van de gast. De kandidaten voor de NHGP werden dit jaar getoetst op meerdere gebieden. Voor een vierkoppige jury verzorgde elke kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis van de kandidaat getest, door lastige vragen te stellen over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele sfeer en voor een select gezelschap een cocktail. Erg opvallend is dat iedere kandidaat een eigen persoonlijke stijl heeft in de benadering naar de gasten toe.

Vierkoppige jury

De deskundige jury bestond uit de voorzitters van de zeven samenwerkingsverbanden: G7-voorzitter Lex Gasseling (eigenaar van restaurant Fris in Haarlem), juryvoorzitter Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en niemand minder dan ere-jurylid Maurice Hennessy (Hennessy Cognac), die ieder jaar voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

Dinsdag 12 april 2016 - Bron: Kultandace