Zeeuwse mosselman vindt 10 parels in Japanse creuse

Nieuws overzicht > Zeeuwse mosselman vindt 10 parels in Japanse creuse

Op 15 augustus staat Tom Sinke op een Zeeuws feest de oesters open te steken zoals hij wel vaker doet op feesten en partijen. Echter wat hij aantrof in een Japanse kromme had hij nooit verwacht. Maar liefst 10 parels zaten verborgen in het oestervlees.

Memorabele dag
Zijn vriend Christiaan van der Poel, die Sinke op Mosseldag een handje hielp, zette het verhaal op het blog van zijn online-viswinkel. "De mosseldag op 15 augustus 2015 zullen we altijd herinneren als de dag dat we 10 parels in een oester vonden", schrijft Van der Poel. Een bijzondere gebeurtenis, want volgens hem zit er naar schatting in 1 op de 15000 wilde oesters een parel. "En dan moet je nog maar het geluk hebben dat jij toevallig die oester pakt."

Op sterk water
Sinke heeft geen idee wat of en hoeveel de parels waard zijn. Hij heeft nog geen bod gehad op de rijk beparelde oester. Hij overweegt de 'pareloester' op sterk water te zetten en zo te bewaren voor het nageslacht. In elk geval trok de vondst de aandacht van (landelijke) media. "Dat is dan mooi meegenomen. Het gaat niet zo geweldig in de oesters. Een beetje reclame kan geen kwaad."

Parel uit irritatie
Parels ontstaan wanneer de oester iets anders binnen krijgt dan plankton. Per ongeluk kan iets als zand of zeewier bij de oester naar binnen komen. Dat vreemde voorwerp irriteert de oester, die het probeert weg te halen. Als dat niet lukt, groeit de oester er een beschermende laag over van parelmoer.

Dinsdag 18 augustus 2015 - Bron: AD.nl & Telegraaf