Bellezza
Oudezijds Achterburgwal 99a 1012 DD Amsterdam Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.

BELLEZZA

HEMEL OP AARDE

8.0
Voorgerecht
8.0
Tussengerecht
8.0
Hoofdgerecht
9.0
Dessert
8.5
Service
10.0
Sfeer
8.5
Prijs-kwaliteit
8.6
Eindcijfer

Bij HEERLIJK.NL zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe parels, naar nieuw talent, naar plekken die onze verwende smaakpapillen nog weten te betoveren. Elke week zoomen we in op een heerlijke nieuwkomer; een restaurant dat korter dan een jaar is gestart of herstart en een plek in de spotlights verdient. Dit keer zijn we te gast bij Bellezza in het hoofdstedelijke Red Light District waar je wordt verleid met een audiovisuele show die zijn weerga niet kent.

De opwinding is nergens in het land zo groot als rond de Oudezijds Achterburgwal. Nieuwsgierige toeristen, ondeugende tieners, hitsige einzelgängers en ontrouwe partners vergapen zich om beurten voor de peeskamers van de eeuwenoude pakhuizen waar de dames van lichte zeden in nietsverhullende lingerie uitdagend poseren in het rode licht. Links belooft Casa Rosso een real fucking liveshow, rechts liggen de vibrators en cockrings voor het oprapen in de erotische boutique Pure Lust.

Hoe anders was het 450 jaar geleden. Voor de Alteratie op 26 mei 1578, op die dag werd het katholieke stadsbestuur in Amsterdam afgezet, wemelde het van de kloosters op Oudezijdse Achterburgwal. Op een van deze heilige gronden, achter een verscholen steegje tussen Casa Rosso en Pure Lust, is onlangs Bellezza verrezen. Afgeleid inderdaad van de Italiaanse film La Grande Bellezza, letterlijk vertaald: de grote schoonheid.

WIEROOK

Bij Bellezza kun je niet naar binnen gluren. Groene gordijnen verhinderen elke doorkijk. De ellende, ‘corona, oorlog, opwarming van de aarde’, houden ze er bewust buiten de deur.

Waar elders in de rosse buurt niets aan de verbeelding wordt overgelaten, overmeestert in dit mysterieuze restaurant de fantasie. Een gemeenschappelijke eettafel in een spannende spiegelzaal kronkelt om een danspaal heen. Als de kerkklokken luiden, worden we met wierook welkom geheten. Je voelt dat er wat gaat komen maar wat? Zijn wij zometeen ooggetuige van een sensuele nonnenact? Welke behoeften worden vanavond in ‘hemelsnaam’ bevredigd?

Die van Melcher de Wind in elk geval. De eigenaar viert vanavond in Bellezza met zijn familie de 89-jarige verjaardag van ‘moeder-overste’. ,,Bellezza is bedacht vanuit mijn eigen behoefte. Ik wilde een restaurant neerzetten dat er nog niet is.” Dat is hem gelukt, althans in Nederland. Na de opening werd hij via via geattendeerd op Ultraviolet van driesterrenchef Paul Pairet in Shanghai. Ultraviolet is nog een tikkie geheimzinniger en intiemer. Het adres is er zelfs onbekend, ze ‘ontvoeren’ je in een geblindeerde bus. Een viergangendiner bij Bellezza kost 67,50 euro per persoon, bij Ultraviolet kom je daar niet mee weg. Bij lange na niet trouwens.

MIND-BLOWING EXPERIENCE

De nonnen klimmen niet in de danspaal, ze steken ter plekke de kaarsen aan. ,,Met die danspaal speel ik met de verwachtingen,” onthult Melcher de Wind na afloop. Door zijn mind-blowing experience vergeet je bijna waar het daadwerkelijk omgaat: het diner. Dat diner -verdeeld over de elementen water, lucht, aarde en vuur- beweegt als een kameleon mee met de ruimte en de achtergrondmuziek. Een aria van de Italiaanse componist Giacomo Puccini gaat er naadloos over in reggae (Three Little Birds van Bob Marley & The Wailers) en in rock (Sympathy for the Devil van The Rolling Stones). Zo rooms de ouverture, zo kinky het slotakkoord.

De hemel is bij Bellezza een snoepwinkel

Vanaf de abdij, de hint naar de historie behoeft geen verdere uitleg, nemen we eerst een duik in de onderzeewereld. Tussen de kwallen eten we een tartaar van zeebaars met dungesneden oerwortelen, avocadocrème, zwarte limoen en een olie van bieslook. Gevolgd door een luchtig tussengerecht: rode garnaal, escabeche, parmezaan en fregola. In het bos smullen we van paddenstoelen, zwarte knoflook, lapsang souchong, beurre noisette en skrei. De Noorse kabeljauw is in het bomenrijk behoorlijk verdwaald, dat hoort nu eenmaal bij het avontuur dat je met Bellezza aangaat. De vurige hoofdgang beslaat sukade met gochujang (Koreaanse chilipasta), calamansi, spruitjes, aardappelpuree en platte peterselie. De geprojecteerde pin-upgirls begeleiden ons naar het hoogtepunt.

SNOEPWINKEL

Bij alle gerechten wordt een bijpassend (afbak)broodje met een bijpassende boter geserveerd. Bieslookboter op een klassieke brioche, beurre noisette op een black bun (gestoomd broodje gekleurd met inktvisinkt). Het eten bij Bellezza is dik in orde maar de gerechten zijn niet zo spannend als de ambiance. Geen bord veroorzaakt een aardbeving of tsunami in de mond. Pas aan het einde, als we zijn meegenomen naar de hemel, piesen de engeltjes over onze tong bij het dessert van honing, yoghurt, popcorn, roze peper en citroen. De hemel is bij Bellezza een snoepwinkel.

Eten verbindt. Dat doet het overal maar dat doet het bij Bellezza in het kwadraat. In deze warme bubbel, aan die gezamenlijke tafel, ontstaan gesprekken als vanzelf. En die gesprekken die gaan door tot in de late uurtjes in de speakeasybar. 

Melcher de Wind overweegt datingavonden te introduceren bij Bellezza. Als Cupido schiet de bediening vast en zeker raak. Dat er liefde in de lucht hangt, alsmede onder water en in de grond, dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan de beminnelijke Italiaanse gastvrouw als de Zweedse sommelier. Hij gaat de mist in met de rode wijn die door oxidatie zijn fruitaroma’s is kwijtgeraakt maar dat foutje compenseert hij ruimschoots met een indrukwekkende dessertwijn uit Alt Alt Empordà aan de Costa Brava, gemaakt van garnatxa blanco ofwel grenache blanc. Hazelnoot, karamel, mokka, vleugje sinaasappel, goddelijk!

Bellezza is de hemel op aarde

Het thema van de vier elementen wordt binnenkort opgevolgd door dat van de vier windstreken. Desondanks willen we niet meer dan we al hebben gedaan verklappen van dit grote feest der verleiding. Sommige dingen moet je minstens een keer hebben gedaan in je leven. Bellezza behoort tot deze categorie. Bellezza is de hemel op aarde, of -als we in de huid kruipen van de nonnen van weleer- de hemel op de ontaarde Wallen. Gáán, zeggen wij in koor.

Bellezza
Oudezijds Achterburgwal 99a 1012 DD Amsterdam Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.