D Cuisine
Lange Houtstraat 9 2511 CV Den Haag Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.

D CUISINE

DE D VAN DOEN

9.0
Voorgerecht
8.5
Tussengerecht
7.0
Hoofdgerecht
8.5
Dessert
9.0
Service
8.0
Sfeer
8.5
Prijs-kwaliteit
8.4
Eindcijfer

Bij HEERLIJK.NL zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe parels, naar nieuw talent, naar plekken die onze verwende smaakpapillen nog weten te betoveren. Elke week zoomen we in op een heerlijke nieuwkomer; een restaurant dat korter dan een jaar is gestart of herstart en een plek in de spotlights verdient. Dit keer zijn we te gast bij D Cuisine in hartje Den Haag, waar met veel flair een aantal topgerechten wordt geserveerd.

Terwijl iedereen een afslag verder neemt, om te gaan pierewaaien, parkeren wij onder het Plein. We geven de overige weggebruikers geen ongelijk. Het is geen dag om uitgebreid te dineren, het is met bijna dertig graden tijd voor een duik op Scheveningen. Onze agenda laat het echter niet toe om van het eetschema af te wijken.

General manager Sophia Kahtane wacht ons met een lieve lach op. Charmant, zelfverzekerd en tot in de puntjes verzorgd: als filmster zou zij een stijlicoon zijn geweest. Of ze kan acteren, dat weten we niet, haar gastvrijheid voelt niet als geveinsd, ze verstaat in elk geval het horecavak.

Ze draait al een tijdje mee, zo horen we later. Ze was een tijdlang het gezicht van MaMa Kelly in het ketelhuis bij de voormalige Caballero Fabriek op de Haagse Binckhorst, inmiddels geannexeerd door Loetje. Bij MaMa Kelly leerde ze Miljo Weimar kennen. Het duo zat zakelijk op één lijn en bleek bovendien een romantische klik te hebben. Als verliefd koppel runnen ze D Cuisine. Zij aan de voorkant en op kantoor, hij -met Arjen Steegers aan zijn zijde- als executive chef in de keuken.

CHAMPAGNEBELLETJE

Het is logisch dat er vandaag niemand binnen zit bij D Cuisine, gevestigd om de hoek bij het Plein. Het bescheiden terras is daarentegen nagenoeg vol. Echt comfortabel zitten we er niet en dat komt vooral door het langwerpige kussen dat aan onze kant een maatje te klein is voor de hardhouten bank. Dit onbeduidende terras doet behoorlijk onder voor het interieur achter de monumentale gevel. Laten we het anders zeggen: het terras is geen voorteken van een extravagant restaurant of een nachtclub van internationale allure. D Cuisine, vanbinnen oogverblindend mooi, wekt indruk met Indiase portretten, glimmende muurvissen en een geinig champagnebelletje op het (dames)toilet. Het lichtplan waar wij niets van meekrijgen, schijnt jaloersmakend te zijn.

De letter D laat zich gemakkelijk raden, die verwijst naar de erfenis: Danzig, een danscafé waaraan menig Hagenaar of Hagenees -onze geografische kennis is niet van die mate dat wij de aanspreektitels per stadsdeel kennen- plezierige herinneringen koesteren. ,,Morgen hebben we tijdens het diner een huwelijksaanzoek van een man die zijn grote liefde in Danzig vond,” vertelt Sophia Kahtane. Onze welbespraakte buurman op het terras, een jarige zoon van een deurwaarder, fluistert ons in dat vooral de donderdagavonden ongekend waren in Danzig. ,,Je mag me citeren.”

PREMIER LEAGUE

Wij zijn meer geïnteresseerd in het eten dan in het nachtleven. De eigenaren Michiel en Valerie Meininger kozen voor de Frans-Aziatische keuken als uitgangspunt voor D Cuisine. Aziatisch is zodanig veelomvattend dat je als gast niet weet wat je te wachten staat. Miljo Weimar blijkt in de praktijk vooral in te zoomen op de Japanse en Thaise keuken, met hier en daar een zijsprong naar de Indische. ,,Sambal, pindasaus, tabasco, alles maken we zelf,” onderstreept de voorbeeldige gastvrouw. Tabasco associëren wij met Louisiana, met cajun. Aan alles is een ‘Aziatische’ twist te geven, denken wij dan maar, dus ook aan deze hete pepersaus.

D Cuisine doet met deze bite mee in de Premier League

Je kunt bij D Cuisine gaan voor de chef’s favourites, een driegangenmenu voor 37,50 euro met per gang keuze uit twee verschillende gerechten. Wij dineren vanavond à la carte, met foie gras in een pannetje met ei, truffel, parmezaan en peterselie (24 euro) als luxe smeersel op geroosterd briochebrood als een gedroomde start. D Cuisine doet met deze bite mee in de Premier League.

 

De tjendol trekt als cocktail onze aandacht. Tjendol kennen wij als een verkoelende dorstlesser van kokos, siroop van gula djawa (Javaanse palmsuiker) en hungkweedruppels, de jelly sliertjes die door pandanextracten groen kleuren. Vooraf worden we gewaarschuwd door Sophia Kahtane dat de tjendol van D Cuisine weleens heftig zou kunnen zijn om de dis mee te beginnen. Die heftigheid zit ‘m niet zozeer in het percentage alcohol, maar in de hoeveelheid kokosmelk. We zijn wel wat gewend, denken we ietwat overmoedig. Het is een plaatje in het glas, deze feestelijke mix van Bandoeng’22 (pandanlikeur), gula djawa, Poolse wodka (Belvedere), kokosmelk en eetbare bloemetjes, en een traktatie voor de tong. Wij hebben geen spijt van deze keuze, althans nog niet.

MENEER LEFFERS

Stiekem zijn we heel benieuwd naar het zuurdesembrood van Mr. Leffers. Het warme weer noopt ons te beheersen en dus geen brood als bijgerecht (6 euro) te bestellen. Of we niet één heel klein stukje mogen proeven? Sophia Kahtane is de beroerdste niet. Yuran Leffers is een bakker in Delft die in Denemarken in de ban raakte van luchtig, licht plakkerig brood met een gekaramelliseerde korst en dat is met lokaal geteelde, biologische granen zonder toevoeging van gist met succes is gaan nabootsen. Meneer Leffers zetten wij bovenaan in ons adressenboekje.

Het siert D Cuisine dat het restaurant afneemt van kleine, ambachtelijke leveranciers waaronder de Frietboutique en De Jong & Vader in Strijen van wie de prime cuts bij het volgende gerecht -Ibérico secreto spiesjes met venkel, mango, pindasaus, emping en zoetzuur (17 euro)- afkomstig zijn. Ibérico is het enige varkensras dat over secreto, een speciale snit in de schouder, beschikt. Het is te hopen dat Miljo Weimar ooit een kookboek uitbrengt. Van zijn pindasaus willen wij het recept.

 

D Cuisine is niet de enige die ons verwend vanavond, de jarige job deelt tussen de gangen door van alles uit. ,,De sushi met foie gras en kumquat, die moet je proeven, die is niet normaal.” Bezeten van eten als wij zijn, zeggen wij geen nee. Hij heeft gelijk. Gevolg is wel dat we door onze vrijgevige buurman, het warme weer en de tjendol -hadden we nu maar beter geluisterd- al volledig verzadigd zijn voordat het hoofdgerecht arriveert.

HAAGSCHE HOPJESSAUS

Dat we maar een muizenhapje nemen van de krokante dorade met een gembersalsa (28 euro) dat is bijna een belediging voor de witte brigade die volledig uit het zicht van de terraseters staat te vlammen. De komkommer-mangosalade bij dit hoofdgerecht is een knipoog naar de lokale vlag. Sophia Kahtane: ,,De prijs voor beste visgerecht van Den Haag hebben we ermee gewonnen. Met dat verschil dat we tijdens die verkiezing een Haagsche Hopjessasus serveerden, die is vervangen door een sambal.” Wij vinden de salade, die met wat koriander wordt opgetild, geslaagder dan de dorade. De filets zijn ongelijkmatig en net iets te hard gebakken op de huid.

Het dessert is een puike mille-feuille met bakkersroom, een crème van witte chocolade, pistachenootjes, limoncello-ijs en druppels van lemoncurd (10 euro). De Kafa Forest Coffee van Lavazza verpest de tompouce. Deze espresso is zo intens, wrang met een lelijk woord, dat die met een orale tank over dit weldadige nagerecht heen dendert. Op een zwoele avond als deze was een mildere koffie sowieso een betere optie geweest. Geneuzel van een criticaster. D Cuisine is een Doen. Door de flair van de general manager, zij is een visitekaartje voor de Hofstad, en de knappe kunsten van haar partner -deze reiken beduidend verder dan kreeft en kip- en die van zijn rechterhand Arjen Steegers verlaten wij dansend het terras. Op het strand hadden we geen betere avond gehad.

D Cuisine
Lange Houtstraat 9 2511 CV Den Haag Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.