Chef-kok John Halvemaan overleden

Nieuws overzicht > Chef-kok John Halvemaan overleden

Chef-kok John Halvemaan (69) is dinsdag 5 februari 2019 na een kort ziekbed overleden. Op vrijdag 28 september 2018 draaide hij zijn laatste service in Restaurant Halvemaan in Amsterdam Buitenveldert. Halvemaan wilde nog niet gaan stoppen met koken en veel gaan reizen, eerst naar Spanje en daarna richting Azië. Helaas heeft hij daar maar kort van kunnen genieten, vlak voor zijn eerste verre reis naar Hong Kong belandde hij in het ziekenhuis.

Gastronomische carrière
John Halvemaan runde in 1975 zijn eerste restaurant Auberge aan het Leidseplein in Amsterdam, later leidde hij van 1981 tot 1984 de keuken van La Rive in het Amstel Hotel. Hij besloot  weer voor zichzelf te beginnen en startte restaurant Halvemaan samen met echtgenoot Esther. De zaak zat aan de Van Leijenburghlaan 320 in Amsterdam, een eigen pand, speciaal ontworpen door architect Alexander Bodon. Halvemaan had van 1991 tot 1997 een Michelinster en 16 punten Gault&Millau.

Op 4 november 2016 ontving John Halvemaan als eerste Nederlander de Johannes van Damprijs, vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland. De Amsterdammer wordt geroemd om zijn waardering van regionale Nederlandse ingrediënten en staat volgens de jury aan de basis van de huidige bloeiende culinaire cultuur in Nederland. Eerder in 2012 kreeg Halvemaan een diamanten speld uitgereikt van de Diamond Awards. Deze worden jaarlijks op de Wine Professional toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse gastronomie.

‘Jonnie Boer’ van zijn tijd
Tweesterrenchef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel onderschrijft dat Halvemaan zijn tijd ver vooruit was. Hij noemde hem de ‘Jonnie Boer’ van zijn tijd. ‘Hij was wars van platgetreden paden. Gerechten als steak tartaar met oester (en een zacht gekookt eitje), hazenrug met chocolade, kreeft met vanille, zalm met rode biet die nu iedereen kent, zijn ooit bedacht door Halvemaan’, aldus Van Loo. Hij was ook één van de eerste Nederlandse chefs die Aziatische invloeden in zijn gerechten toeliet. Halvemaan liet zich graag inspireren door moderne kunst waarmee zijn restaurant vol hing. Zijn gerechten waren kleine bijzondere kunstwerken op het bord maar zonder gekkigheid.

HEERLIJK.nl wenst alle nabestaanden sterkte met dit grote verlies.

Woensdag 6 februari 2019 - Bron: Misset Horeca