De 45e editie van Lekker500 bekend

Nieuws overzicht > De 45e editie van Lekker500 bekend

Restaurant De Librije regeert de top in de restaurantgids Lekker500. Jonnie en Thérèse Boer staan al ruim 30 jaar met hun restaurant in Zwolle in de absolute top. De nummers 2 en 3 zijn ook niet van hun plek verstoord. 

Het koppel bewandelt al 30 jaar samen het culinaire pad, maar kiezen nooit voor dezelfde weg. Het restaurant loopt als een geoliede machine en dat is te merken aan de passie en bevlogenheid van het team. Daarmee houden ze hun positie op de eerste plek. Op plaats 2 vind je de grensverleggende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in Heeze. Gevolgd door restaurant Inter Scaldes van superchef Jannis Brevet uit het Zeeuwse Kruiningen. 

 

Jubileum
Al 45 jaar is Lekker500 dé restaurantgids van Nederland. Deze jubileumeditie van Lekker500 is het resultaat van een jarenlange ononderbroken en rijke ervaring in het culinaire landschap. Ook dit jaar stuurde Lekker haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw uit om te beschouwen, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waarvan 49 restaurants die de gids als nieuw betreden.  

 

Vertegenwoordiging van 7 provincies 
Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. Leuk weetje: de Top-10 vertegenwoordigt dit jaar maar liefst zeven verschillende provincies.   

 

Nieuwe namen in de Top-10 
Er is dit jaar ruimte gemaakt voor de nieuwe garde. Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Emile kookt met producten die aardig zijn voor de aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.  

 

Nieuwe tijden 
De tijden en regels zijn veranderd. Dat de afgelopen drie jaar de restaurateurs dankzij een merkwaardige tijd – isolement, inflatie, corona, hoge energietarieven en personeelstekorten – veel offers hebben gebracht, is een understatement. Ondanks alle uitdagingen waar onder andere de horeca mee te maken heeft, is de kracht van horeca vakmensen ongekend en bewijzen de witte en zwarte brigade vooral dat zij méér zijn dan de som der delen. De levendigheid keert terug in de horeca en er is in toenemende mate weer oog voor gastvrijheid. 

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs
Teide Schepers van restaurant Bij Jef in Den Hoorn (Texel) is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022. Deze prestigieuze prijs voor jong gastvrijheidstalent werd dit jaar voor de 21e keer uitgereikt. Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. De 23-jarige Teide was de beste van 22 kandidaten die het afgelopen half jaar na een strenge voorselectie, theorie- en praktijkproeven en een jurybezoek streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. De theorie- en praktijkproeven werden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke lancering van Lekker500 editie 2023 bij Capital C in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was.  

 

Lekker500 
Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. Lekker500 verschijnt één keer per jaar.

 

Dinsdag 1 november 2022 - Bron: Lekker 500