De eerste op de oceaanbodem gerijpte Petit Verdot in unieke Amfora, verkrijgbaar bij HEERLIJK.nl

Nieuws overzicht > De eerste op de oceaanbodem gerijpte Petit Verdot in unieke Amfora, verkrijgbaar bij HEERLIJK.nl

WIjnhuis Podere San Cristoforo presenteert de allereerste op de oceaanbodem gerijpte wijn in uniek amfora. Dankzij de samenwerking tussen VINVIN Wines, Wijnhuis Podere San Cristoforo en HEERLIJK.nl zijn 100 amforen beschikbaar gesteld en nu te bestellen tot en met vrijdag aanstaande.

Het was de interesse in geschiedenis en de passie voor de zee die wijnmakerij San Cristoforo ertoe bracht 600 handgemaakte amforen in de Middellandse Zee te laten zinken. Hoewel het idee om wijn in glazen flessen onder water te laten rijpen niet nieuw is, is het gebruik van een echte amfora voor het rijpen van wijn in zee een exclusief voorrecht van de S'Amfora-methode. De charme van dit idee houdt zowel verband met het belang van wijn voor de oude mediterrane beschavingen als met de vele archeologische vondsten van wijnamforen op land en zee. Met één groot verschil: terwijl die op het aardoppervlak door de eeuwen heen waren opgedroogd, hadden die in de zee of in meren hun vloeibare inhoud behouden.

Het vergde vier jaar studie en praktische tests, maar ook moed en vastberadenheid om op zo'n andere en toch historisch bekende manier wijn te maken. Dit blijkt uit de talloze vondsten, in Toscane, van Romeins amforisch materiaal dat werd gebruikt om wijn naar West-Azië, Noord-Afrika en Zuid-Europa te vervoeren, via de Middellandse Zee. Toen ter tijd de centrale snelweg van transport, handel en culturele uitwisseling.

De wijn, een 100% Petit Verdot, wordt geleverd in een handgemaakte klei-amforen van 750 ml, gepersonaliseerd met het S'Amfora-zegel, net zoals het zou zijn gebeurd in de Romeinse en Fenicische tijd. De Petit Verdot is een zeldzaam ras met een belangrijke structuur. De kleine druiven worden geoogst op de okerkleurige grindbodems van Podere San Cristoforo, ontsteelt en onder invloed van de zwaartekracht in vaten gedropt waar ze fermenteren dankzij inheemse gisten. Vervolgens wordt de wijn enkele maanden in Franse eikenhouten vaten bewaard om een ideale verfijning van de tannine te realiseren, rekening houdend met de verdere rijping in amforen.

De amforen blijven ongeveer 9 maanden op een diepte van zo’n 15 meter, in het donker en bij een gemiddelde temperatuur van 16°C. Hier veroudert het, net zoals het zou hebben gedaan in de Grieks-Romeinse periode, ontwikkelt het een rijper karakter dan het zou krijgen bij de gebruikelijke rijping op vaste grond, en krijgt het een lichte minerale en aardse toon die typerend is voor de terracotta veroudering.

Wat ons verraste, is dat de zee de evolutie van de Petit Verdot lijkt te hebben versneld, die complexiteit verwerft, terwijl hij zijn lange levensduur behoudt. De wijn wordt ronder ervaren dan zijn tegenhanger op het droge en toont zich nog steeds met al zijn fruitige tonen, van kleine rode en donkere bessen, de kruiden en de balsamico-nuances die typisch zijn voor de Petit Verdot.

De kosten per amfoor zijn € 199,-. Mis deze schat van de zeebodem niet en bestel snel hier!
Let op: de verkoop loopt t/m vrijdag 4 juni 2021 en er zijn slechts 100 flessen beschikbaar. Mis dit pronkstuk dus niet!Donderdag 3 juni 2021 - Bron: San Cristoforo