Drie nieuwe restaurants worden met twee sterren bekroond in de MICHELIN Gids Nederland 2022

Nieuws overzicht > Drie nieuwe restaurants worden met twee sterren bekroond in de MICHELIN Gids Nederland 2022

- 3 nieuwe restaurants worden met twee MICHELIN Sterren onderscheiden

- 10 nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met een MICHELIN Ster

- 3 nieuwe restaurants ontvangen een Groene MICHELIN Ster voor hun inzet voor een duurzame gastronomie

 

Michelin heeft vandaag de selectie 2022 van de MICHELIN Gids Nederland voorgesteld in het Amsterdamse DeLaMar Theater. In totaal omvat deze nieuwste editie 520 restaurants, waaronder 117 MICHELIN Sterren, 112 Bib Gourmand restaurants en 11 Groene MICHELIN Sterren. Dit is nogmaals het bewijs dat talent altijd komt bovendrijven. De volharding en inzet van de chefs, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij de afgelopen twee jaar te werk zijn moeten gaan, is een mooi voorbeeld van de veerkracht en het succes van de Nederlandse gastronomie. 

 

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gids, legt uit: “De 2022-selectie van de MICHELIN Gids Nederland illustreert de verfijning en de creativiteit die de Nederlandse culinaire scène kenmerken. Als gastronomische bestemming in voortdurende ontwikkeling, onderscheidt Nederland zich ook door de toenemende aandacht die Nederlandse restauranthouders besteden aan duurzaamheid." 

 

De Librije en Inter Scaldes bevestigen hun drie MICHELIN Sterren 

De Librije van Jonnie Boer en Inter Scaldes van Jannis Brevet blijven de culinaire voortrekkers van Nederland. Deze ervaren vakmannen behouden hun drie MICHELIN Sterren dankzij de ontroerende beleving waarmee ze hun gasten dagdagelijks imponeren. Klassiek meesterschap en een bijzonder gevoel om modernere ideeën te vertalen naar sublieme smaken typeren de zeer eigen stijlen van deze chefs. 

 

3 nieuwe restaurants worden met twee MICHELIN Sterren onderscheiden. 

De Nijmeegse Groene MICHELIN Ster De Nieuwe Winkel is een restaurant met een boodschap. Emile van der Staak is een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit. Zijn botanische gastronomie is een emotioneel verhaal, een beschrijving die u ook gerust kan toekennen aan restaurant Flore (Amsterdam) van Bas van Kranen. 

 

Zijn uitermate boeiende en originele aanpak van de natuur legt de nadruk op groenten en lokale producten. De zoektocht naar duurzame oplossingen voedt zijn creativiteit en heeft een zeer zuivere kookstijl tot stand gebracht. Chef Bas van Kranen heeft vandaag het zelfvertrouwen om te koken zoals hij dat wil. Ook restaurant Julemont in Wittem wordt met twee MICHELIN Sterren bekroond. Het charmante restaurant van Château Wittem dompelt gasten onder in een wereld van moderne luxe en klasse. Guido Braeken sublimeert producten van buitengewone kwaliteit. Hij levert culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid. Heel beheerst, levendig en expressief. 

 

10 nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met een MICHELIN Ster 

Amsterdam is dit jaar hofleverancier van restaurants die worden bekroond met een eerste MICHELIN Ster. Restaurants als De Juwelier en Amsterdam is dit jaar hofleverancier van restaurants die worden bekroond met een eerste MICHELIN Ster. Restaurants als De Juwelier en Zoldering omarmen het plezier van een rijk à la carte aanbod. In deze ongedwongen restaurants mag alles en moet niets. De traditionele power en moderne frisheid van deze levendige bistro’s tovert een glimlach op uw gezicht. Deze omschrijving geldt evengoed voor Lars Amsterdam, waar de fine food art van chef Lars Scharp u meeneemt in een modern en gedetailleerd avontuur. Bij De Kas worden kraakverse groenten dan weer opgehemeld door het zeer beheerste, contrasterende samenspel van plantaardig, zoet en friszuur. De creatieve groentebereidingen van deze Groene MICHELIN Ster tonen de rijkdom aan van de natuur.

 

Bij Vigor in Vught en Alma in Oisterwijk gaan authentieke finesse en eigentijdse klasse hand in hand met geweldige wijnassociaties. Het talent om herkenbare smaken een extra dimensie te geven, is ook een van de grote krachten van Erik Tas. Zijn ’t Ganzenest in Rijswijk is een ode aan absolute topproducten. Voor uitbundige creativiteit moet u absoluut op bezoek bij Noor in Hoogkerk en Atelier in Gulpen. Geen onnodige spielerei, maar uitdagende bereidingen met explosieve smaken. Ook Cas Pikaar (Hilvarenbeek) denkt graag out of the box en doet dat even beheerst. Zijn technische finesse en het gevoel waarmee hij zich klassiekers toe-eigent, is geweldig.  

 

3 nieuwe restaurants krijgen een Groene MICHELIN Ster voor hun inzet voor een duurzame gastronomie 

De Groene MICHELIN Ster maakte vorig jaar zijn intrede in de MICHELIN Gids Nederland en onderscheidde acht restaurants voor hun opmerkelijke inzet voor en filosofie van een duurzamere gastronomie. In deze 2022-editie voegen onze inspecteurs daar drie toppers aan toe. Bas van Kranen van restaurant Flore (Amsterdam) laat zich leiden door het aanbod van de Nederlandse grond en wateren. Voor hem geen anjouduif maar Nederlandse kwartel. Zuivel gebruikt hij niet meer. Lokale leveranciers zijn nauwe partners geworden.

 

Dat laatste is evenzeer het leidmotief van Héron in Utrecht. Hun duurzame aanpak zet mensen aan het denken. Gebruik elk deel van het dier, haal groenten en fruit in de buurt, laat u leiden door de natuur. Hier worden mensen overtuigd om te letten op wat ze eten. Ook de 80/20 filosofie van Niven Kunz, die we nu terugvinden in Triptyque (Wateringen), inspireert. Het is een begrip op zich. De chef is nog verder geëvolueerd in zijn visie en zet vandaag al de rijkdom van het Westland met veel respect voor zijn omgeving in de verf. 

 

MICHELIN Awards

De MICHELIN Gids beloont professionals die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen en zet jong talent in de spotlights aan de hand van MICHELIN Awards. De MICHELIN Young Chef Award gaat naar Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam. De eerbied en gepaste generositeit waarmee hij minder populaire producten bereidt, getuigt van veel talent. De intensiteit en uitbundigheid van zijn ongedwongen gastronomie heeft onze inspecteurs overtuigd. Voor onze Sommelier Award, uitgereikt door Makro, moeten we opnieuw naar een nieuwe MICHELIN Ster: Alma in Oisterwijk. Malou Hagenaars heeft een voorkeur voor Duitse wijnen en aarzelt niet om gasten nieuwe vondsten te laten ontdekken. Ze weet steeds de juiste frisheid, volheid en intensiteit te vinden om de finesse van chef van Laarhoven elegant te begeleiden. 16 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand onderscheiding

De 2022-editie kent ook 112 Bib Gourmand onderscheidingen toe, waaronder 16 nieuwe. We kennen de Bib Gourmand als hét keurmerk van een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier. En dat is dit jaar uiteraard niet anders. Smulpapen kunnen bijvoorbeeld bij Blauw in Utrecht terecht voor een wervelwind van Indonesische smaken. Voor Franse smaken en hier en daar een Italiaanse uitspatting is Bistro Aragosta in Leeuwarden dan weer een must-do. Of wat dacht u van Oriole, een verborgen pareltje in Amsterdam, de moderne marktkeuken van Basaal, het pittige Tabkeaw in Maastricht, … Ontdek snel de volledige lijst van de Bib Gourmand restaurants op onze website guide.michelin.com. 

 

De MICHELIN Gids Nederland 2022 – een overzicht:

520 restaurants waaronder: 

- 2 restaurants met drie MICHELIN Sterren; 

- 21 restaurants met twee MICHELIN Sterren (3 nieuwe); - 94 restaurants met een MICHELIN Ster (10 nieuwe); 

- 11 restaurants met een Groene MICHELIN Ster (3 nieuwe); 

- 112 Bib Gourmand restaurants (16 nieuwe). 

 

Reserveren bij Michelinsterren?
Via HEERLIJK.NL kun je bij vele sterrenrestaurants een tafel reserveren en genieten van een uitzonderlijke gastronomische ervaring!

 

Bemachtig bijvoorbeeld een tafel bij de volgende Michelin nieuwkomers van 2022:

 

Pikaar*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/59620/pikaar

Vigor*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/58832/vigor

‘t Ganzenest*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/58860/t-ganzenest

Noor*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/59848/noor

 

Of bij de restaurants die hun Michelinster(ren) hebben weten te behouden:

 

Joelia*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/18921/joelia-by-mario-ridder

Latour*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/226/latour

Parkheuvel**: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/103/parkheuvel

Perceel*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/471/perceel

The Millèn*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/56881/the-mill%C3%A8n

 

Aan de Zweth*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/18531/aan-de-zweth

Amarone*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/27/amarone

Calla’s*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/141/callas

Raedthuys*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/1465/t-raedthuys

 

De Burgemeester*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/255/de-burgemeester

Flicka*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/57271/flicka

Bolenius*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/4304/bolenius

Kaatje bij de Sluis*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/166/kaatje-bij-de-sluis

 

Fred**: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/158/fred

Ratatouille*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/9091/ratatouille-food-en-wine

Tante Koosje*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/60/tante-koosje

‘t Amsterdammertje*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/531/t-amsterdammertje

 

Graphite by Peter Gast*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/57738/graphite-by-peter-gast

Vinkeles*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/157/vinkeles-the-dylan

Zarzo*: https://www.heerlijk.nl/restaurant/detail/12062/zarzo

 

 

 

Maandag 30 mei 2022 - Bron: michelin.be / michelin.nl