Drie nieuwe tweesterrenrestaurants!

Nieuws overzicht > Drie nieuwe tweesterrenrestaurants!



Nederland is maar liefst 3 tweesterren zaken rijker; De Kromme Watergang (Breskens), Chapeau! (Bloemendaal) en Librije’s Zusje (Zwolle) mogen een tweede Michelinster achter de naam erbij schrijven. Nederland heeft nu 16 tweesterrenrestaurants (waarvan 3 nieuw). 

Nederland telt meer tweesterrenrestaurants dan België.

 

De afgelopen weken was er veel te doen rondom een eventuele op handen zijnde derde Michelinster in Nederland. Steeds meer positieve geluiden kwamen en steeds meer hoop kregen we. Maar helaas is de derde zaak met een derde ster uitgebleven.
 

Hans van Wolde heeft op Misset met onbegrip gereageerd: ‘Zeker naar aanleiding van de woorden die hoofdinspecteur Werner Loens sprak tegen Misset Horeca. Het culinaire niveau is er naar. Dat we er nog niet klaar voor zijn, is wat mij betreft geen argument meer. Michelin moet echt met een goed verhaal komen.’

Oud sluis (Sluis) van Sergio Herman en De Librije (Zwolle) van Jonnie Boer mogen zichzelf nog steeds de twee onbetwiste driesterren-chefs van Nederland noemen.

 

Het aantal restaurants met één Michelinster staat op 84, hiervan zijn er 7 nieuw:

Lastage (Amsterdam), De Echoput (Apeldoorn), Pure C (Cadzand), Sense (’s-Hertogenbosch), ’t Vlasbloemeken (Koewacht), De Bloemenbeek (De Lutte) en Perceel (Rotterdam) zijn er dit jaar bijgekomen.

 

Helaas waren er ook 3 zaken waarvan de Michelinster kwam te vervallen: De Fuik (Aalst), De Stenen Tafel (Borculo) en Chalet Royal (’s-Hertogenbosch).

 

De reacties in culinair land rondom alle ontwikkelingen zijn volgens Misset divers;
Mario Ridder van tweesterrenrestaurant De Zwethheul (Schipluiden) laat weten: ‘f*cking blij’ te zijn met de jongste mutaties in de Michelingids. ‘Ieder jaar dat de derde ster niet valt, blijf je in de race of kom je dichterbij’.

En zo laat François Geurds, patron-cuisinier van Ivy in Rotterdam weten dat hij  de gangen van Michelin maar moeilijk kan volgen. ‘Er hadden zo twee of drie driesterrenzaken bij gekund. Ik snap niet dat sommige restaurants géén ster hebben gekregen.’ Wat hij ook niet snapt is dat Michelin in Nederland het economisch aspect als reden geeft voor het niet uitdelen van sterren. ‘In Italië zijn driesterrenzaken, daar zitten op een dinsdagmiddag twee tweetjes. Ik zit iedere dag vol, dus ik heb niets te klagen.’

 

Voor het gehele overzicht klikt u hier 

Maandag 28 november 2011 - Bron: HEERLIJK