Haarlem door verhuizing ML nog mooier

Nieuws overzicht > Haarlem door verhuizing ML nog mooier

Sterrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem, in de regio beter bekend als ¨Stempels¨ . Met de verhuizing is het ondernemersechtpaar Mark (43) & Liane (41) Gratama een grote, nieuwe uitdaging aangegaan. Naast het restaurant, sinds 2011 in bezit van een Michelinster, biedt de nieuwe locatie ook een bar, bistro en hotel.

Chef-eigenaar Mark Gratama: “Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand aan het Klokhuisplein biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.”

Restaurant met bar
De bar is gewaagd geschilderd in verschillende tinten blauw. De bar is dominant aanwezig en toont internationale allure. De banken aan de raamzijde zitten prima. De locatie nodigt uit voor een leuke borrel, feest of hippe bedrijfspresentatie. Alles goed dan? Nee, aan de wand hangt op 2 meter hoogte een ¨flat-screen¨. ¨Flat¨ is dit geval in vergelijking met het moderne aanbod tv´s ook niet meer. Gedurende onze aanwezigheid maakte ze stijlbreuk af met een projectie van brandende haard waar de Blokker in 1998 groot succes mee had. De kleine misser valt misschien zo op, omdat de bar verder in detail zo stijlvol is.

Bistro ML
De bistro heeft een klassiek uitstraling maar verreweg van truttig. Het uitzicht op de Oude Groenmarkt is prachtig. Het vele licht in de ruimte maakt het aangenaam vertoeven. Op de kaart tref je de te verwachten bistro-gerechten, zoals taartjes, salades en sandwiches. Tijdens onze lunch werd als eerste geserveerd een krokante sushi van kreeft, avocado, crème van togarashi. Het is ons direct duidelijk. Dit is niet zomaar een bistro. De proeverij gaat door met een steak-tartaar met eidooier en krokante ui, radijs en tabasco. Niet zo verrassend als het eerste gerecht, maar wederom meer dan goed. Het eindigt met Snickers, niet zomaar één... nee, deze kennen wij uit de sterkeuken van ML! Een gerecht waarbij 3 losse elementen tot één smaak in je mond samenkomen, wat inderdaad net zo smaakt als de bekende chocolade reep. Méér dan lekker.  

Restaurant ML*
En dan komen we bij het paradepaardje. De kers op de taart. Het sterrestaurant. De mos kleurige wanden, de prachtige Chefs bar, de schitterende plafond-elementen en de uitgebalanceerde (sfeer)verlichting. Alles even smaakvol. En dan hebben we op dat moment nog niks geproefd.

De zeebaars met appeltabak, venkel en hangop laat ons direct dieper wegzakken in de heerlijk zittende stoelen. Al genietend luisteren wij naar Mark Gratama: “Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion (26) en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De inrichting is ontworpen door Jeroen Smeele (50) van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid, te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuis voelt.

We gaan snel verder met het tweede stergerecht: Een sukade met cèpes, ravioli, koolrabi en sambai. De lunch wordt afgesloten met lemoncurd, maple syrup, yuzu en karamel.

Hotel
Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterren categorie, die allemaal een restyling kregen. De kamers, die voorzien zijn van de nieuwste Hästensbedden, ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Haarlem is met de verhuizing van ML weer mooier op geworden. Het is indrukwekkend welke grote uitdaging Mark en Liane Gratama zijn aangegaan. Mooi om te zien hoe de exploitatie een stuk groter geworden is met de verhuizing, maar de smaken op het bord nog steeds van grote kwaliteit zijn. De inrichting is prachtig te noemen. Alle zintuigen worden hier positief verrast. ML maakt Haarlem weer een stukje mooier.

Voor meer foto’s bekijk onze Instagram en Facebook!
Fotografie: Corina van Manen, Foodlovestories.
Woensdag 18 april 2018 - Bron: Arthur Bassant