Sommelier en wijnexpert Lotte Wolf (32) plots overleden

Nieuws overzicht > Sommelier en wijnexpert Lotte Wolf (32) plots overleden

Lotte Wolf, wijnmaker, wijnexpert voor Misset Horeca en winedirector van Bridges*, is op 11 september plotseling overleden. Dit heeft Bridges op Facebook bekendgemaakt.

De collega’s bij Bridges reageren verslagen op het plots overlijden van hun dierbare collega Lotte Wolf, melden zij op Facebook. ‘Lotte is als winedirector van hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam onlosmakelijk verbonden aan restaurant Bridges*. Wij zullen haar als mens en als vakvrouw enorm missen.’

‘Wijnmaken zit in mijn bloed, zei Lotte altijd. Maar het was juist de combinatie met haar werk als winedirector bij Bridges* wat haar gelukkig maakte’, memoreert Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca. ‘Voor Misset Horeca schreef ze sinds enkele jaren veelgelezen blogs over wijn. Want schrijven deed ze met passie, en we waren in gesprek over het schrijven van meer artikelen over wijn. Dat was Lotte: multi-getalenteerd, enthousiast, gepassioneerd en sprankelend. We zullen haar enorm missen.’

Jongste vinoloog van Nederland
Lotte zette de eerste stappen van het sommeliersvak in Nieuw-Zeeland, waar ze op haar 18e rondreisde en een baan zocht om wat geld te verdienen. Zonder enige kennis van zaken blufte ze zich naar een functie in de bediening van een viersterrenhotel. Ze leerde er veel over Nieuw-Zeelandse wijn, en zo begon haar reis in de wijn.

Terug in Nederland ging ze aan de slag als assistent-sommelier bij Fifteen, daarna werd ze sommelier bij Seinpost*, zonder veel kennis te hebben van de wereld van de Michelinsterrenrestaurants. Maar Lotte was leergierig, stak al haar vrije tijd in wijn en behaalde als jongste cursist ooit het vinologendiploma.

Haar volgende stap bracht haar naar restaurant ’t Zilte** in België. Inmiddels had ze in Portugal en Australië al eens wijnoogsten meegemaakt, en voorzichtig rijpte het idee ooit zelf wijn te maken.

Diepe liefde voor het vak
Op haar 23e vroeg Sergio Herman haar om sommelier te worden bij Oud Sluis***, en na de sluiting werkte ze bij Pure C* en bemoeide zich met de wijnkaart van The Jane**. Haar liefde voor wijn kende geen grenzen.

In 2015 start ze bij Sofitel Legend The Grand, bij restaurant Bridges*. Eerst als sommelier, later wordt ze ook maître. Tegelijk maakt ze ook serieus werk van het wijnmaken, onder auspiciën van Johan Meyer. In 2016 maakt ze haar eerste eigen wijn.

Over haar belevenissen als wijnmaker, sommelier en wijnfanaat schreef ze sinds 2015 een maandelijkse bijdrage voor Misset Horeca. Haar laatste bijdrage verscheen op 4 september, over Nederlandse wijn. Uit de columns van Lotte Wolf sprak altijd haar gedrevenheid, haar oneindige kennis van het vak en haar diepe liefde voor wijn.

Het is een groot gemis voor iedereen die Lotte kende. De gedachten en medeleven gaan uit naar haar familie en dierbaren. Wij wensen hen heel veel sterkte voor enorme verlies van deze geweldige vrouw.

Woensdag 12 september 2018 - Bron: Misset Horeca