Toprestaurant Morille nu nog meer plantaardig en lokaal

Nieuws overzicht > Toprestaurant Morille nu nog meer plantaardig en lokaal

Restaurant Morille in het Zeeuwse Koudekerke gaat nog een stapje verder in het koken met lokale ingrediënten en eigen wildpluk. Per september 2022 zijn de gerechten grotendeels botanisch, slechts een enkel gerecht wordt aangevuld met een lokaal en eerlijk stukje vis, vlees of wild. Eigenaar en chef Dennis Willems (40): “Sinds dit jaar ben ik steeds meer plantaardig en duurzaam gaan koken en zijn de gerechten nog meer verfijnd geworden. Dit wilde ik al vanaf de start van Morille in februari 2019, maar ik kon toen niet goed inschatten of er markt voor was. Gezien de positieve reacties van de gasten dit jaar heb ik besloten om de stap alsnog te maken.”

Grotendeels botanisch en lokaal
“Vanaf september 2022 zijn mijn gerechten grotendeels botanisch, afkomstig uit onze eigen moestuin, uit het wild en soms van kwekers en telers vlakbij. Een enkel gerecht, zoals het hoofdgerecht, wordt aangevuld met een lokaal en eerlijk stukje vis, vlees of wild. Het streven is om alleen producten te gebruiken afkomstig binnen een straal van 15 kilometer. Smaakmakers als azijn en kombucha maken we zelf of komen van dichtbij. Overigens blijf ik wel dierlijke producten als zuivel, eieren en honing gebruiken, dus mijn keuken is niet veganistisch. Omdat we zeer beperkt vis, vlees en wild gebruiken kan de vegetarische gast heel goed bij Morille terecht.”

Minder tafels beschikbaar
Om de gast een zo goed mogelijke eetervaring met veel privacy te geven, is het aantal stoelen in het restaurant teruggebracht naar 24. Dennis Willems: “De restaurantzaal heeft een restyling ondergaan en is voorzien van ronde tafels ingedekt met linnen. De toiletgroep is vernieuwd en de buitenzijde van het pand is in een nieuwe kleurstelling geschilderd. In het vernieuwde Morille kan de gast een onderscheidende, creatieve fine-dining-ervaring verwachten met het beste wat de natuur te bieden heeft.”

14 verfijnde creaties
Nog meer dan voorheen bepaalt het aanbod van moestuin, veld, zee, bos en duin het menu. En daarvan willen we u zoveel mogelijk laten proeven. Het menu bestaat uit 14 verfijnde creaties uit de natuur, van aperitiefhapjes tot amuses, gerechtjes tot en met het dessert. Optioneel kunnen lekkernijen als Zeeuwse oesters en Nederlandse kaas besteld worden.

Dranken uit Nederland en België
Ook de herkomst van de dranken geeft de filosofie van Morille weer, al is een afstand van 15 kilometer hier minder goed haalbaar. Maître-sommelier Luc Dehaene: Op de wijnkaart staan wijnen uit Nederland en België. Dranken als sappen, ciders en bieren maken we zelf of komen uit Nederland en België. De thee komt van theeplanten die in Brabant worden geteeld en daarnaast serveren we tisanes van onze eigen wildpluk. De gin is gemaakt met eigen wildpluk, voor digestieven gebruiken we Nederlandse producten en fermentatiespecialist Christian Weij maakt voor ons een Nederlandse tonic op basis van waterkefir. Omdat veel gasten graag afsluiten met koffie blijven we die voeren, maar wel biologisch en met het Fairtrade-keurmerk.”

Erkenningen
Het restaurant van chef Dennis Willems behaalde met zijn lokale natuurkeuken sinds de opening in 2019 noteringen in restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau, Lekker en HEERLIJK Top500.

Donderdag 1 september 2022 - Bron: Astrids Taste