MICHELIN België en Luxemburg 2017

Nieuws overzicht > MICHELIN België en Luxemburg 2017

Wow! Mosconi** 2 sterren en De Karmeliet*** sluit zijn deuren 
De Michelin gids heeft afscheid genomen van De Karmeliet. Het Brugse toprestaurant stond sinds 1984 in de gids en werd twintig jaar lang onderscheiden met 3 sterren. Chefkok Geert van Hecke sloot onlangs de deuren van zijn restaurant en daarmee ook een stukje Belgische culinaire geschiedenis.

Herovering tweede ster
Een aantal jaar geleden verloor hij nog zijn tweede ster maar hij heeft zich 'terug gekookt'. “De chef van Italiaanse afkomst, Ilario Mosconi, heeft de inspecteurs verleidt met zijn durf”, vertelt Michael Ellis (internationale directeur van de Michelin gidsen). “Dineren bij Mosconi, dat is authentieke Italiaanse gerechten herontdekken waarin topproducten helemaal tot hun recht komen”. De tweede ster voor Mosconi is de enige nieuwe tweede voor België en Luxemburg.

Jong keukentalent
De selectie van 2017 beloont ook talentvolle jonge chefs die in grote huizen in de leer zijn gegaan. Nadat ze er hun kookkunsten hebben verfijnd, twijfelen ze niet om hun eigen zaak te starten. Maarten Bouckaert van Castor weet klassiek raffinement zeer mooi te combineren met moderne ideeën en associaties. Hij heeft van Castor in een korte tijd een uitstekend restaurant gemaakt. Ook Thijs Vervloet van restaurant Colette en Sebastien Ververken van restaurant Vol-Ver zijn daarin geslaagd. 

Totaal aantal sterren 
In deze 61ste editie ?zijn? 1.453 adressen te vinden?, namelijk 337 hotels (waaronder 88 gastkamers) en 1.116 restaurants waaronder:
143 sterrenrestaurants
2 *** restaurants
21 ** restaurants, waarvan 1 nieuwe
120 * restaurants, waarvan 22 nieuwe
179 Bib Gourmand restaurants, waarvan 25 nieuwe 

Totaal hebben, in België, 7 restaurants hun Michelinster verloren. 

De Michelin gids België en Luxemburg 2017 is te koop vanaf 24 november en kost € 21,95 in België en € 21,33 in Luxemburg. 

Nieuwe sterren
Mosconi **
Bozar Brasserie *
La Villa Emily *
Wine in the City *
Kelderman *
Castor *
Vol-Ver *
't Korennaer *
Colette *
La Villa des Bégards *
L’Impératif *
Quadras *

Dinsdag 22 november 2016 - Bron: Michelin