Veel restaurants overleven de zomer niet

Nieuws overzicht > Veel restaurants overleven de zomer niet

Le Marron*, Solo, Kip, De Molen*, Chique!, Blauw Rotterdam, De Hofstee, Kasteel Maurick en De Hermitage*, al deze restaurants overleefden de zomer niet. Is het voor sommige restaurateurs financieel niet meer haalbaar of starten ze met een heel ander concept? De redactie van HEERLIJK zet een aantal toprestaurants op een rij die helaas deze zomer haar deuren hebben gesloten.

Le Marron* - Malden
Sterrestaurant Le Marron in Malden en de bijbehorende brasserie 2nd Food & Wine gaan sluiten. De sterchef begon in 2005 met Le Marron, een jaar later kreeg hij een Michelinster en in 2009 startte hij de brasserie. Patron-cuisinier Ysbrandt Wermenbol begint in november op een andere locatie een nieuw – laagdrempeliger – restaurant met de naam Lime, ook in Malden. ‘’Na bijna tien jaar Le Marron wil ik een nieuwe start maken met een laagdrempelige, frisse zaak. De ster en de uitstraling die daarbij hoort, kunnen voor mensen ook een beletsel zijn om binnen te stappen,’’ zegt Ysbrandt Wermenbol.

Solo - Gorinchem
Chefkok Mohammed El Harouchi was de eerste Nederlandse kok van Marokkaanse afkomst met een ster, die hij in 2007 ontving. De Sterchef raakte in november 2011 zwaar gewond bij een auto-ongeluk. Een jaar later verloor het restaurant haar Michelinster. Ondanks de inspanningen van de geweldig goed kokende chef Gerrit van den Berg en de verzorgde wijnkaart van Isabella Wildtham hebben ze het niet gered na het wegvallen van Mohamed El Harouchi en de Michelinster.

Kip - Rotterdam
Restaurant Kip is echt een begrip in Rotterdam. Het restaurant is gevestigd in het pand waar voorheen het beroemde restaurant le Coq d’Or zat. In 1995 werd dit klassieke restaurant omgedoopt tot restaurant Kip. Kip is aangesloten bij Eurotoques, een organisatie van 2500 Europese koks die culinaire tradities in ere wil houden door met raszuivere streekproducten te werken. Het restaurant zou 26 augustus weer open zijn voor haar gasten, maar als HEERLIJK.nl belt naar het restaurant krijgen we de voicemail waarin ze aangeven dat ze voor onbepaalde tijd gesloten zijn. Wordt vervolgd. 

De Molen* - Kaatsheuvel
Na 14 jaar sloot het sterrestaurant in juli 2014 haar deuren. Gastheer Jerry van der Pluijm gaf aan door de economische crisis, hoge kosten en achterblijvende omzet te moeten sluiten. In oktober gaat het onlangs gesloten restaurant De Molen in Kaatsheuvel weer open. Nieuwe eigenaren Robby Jonkers en Dave Buskermolen openen het restaurant onder dezelfde naam maar met een geheel ander concept. Bekijk hier het artikel op heerlijk.nl.

Chique! - Alphen aan den Rijn
`Toprecensies in onder andere De Telegraaf, Volkskrant, Algemeen Dagblad, recent winnaar van de Gouden Pollepel, groente ambassadeur van het jaar, finalist van het groenterestaurant van het jaar en vermeldingen in de Michelin Gids en GaultMillau hebben ons niet geholpen`. Positieve pers en diverse onderscheidingen zorgen niet altijd voor blijvend succes. Eigenaren Michelle en Roy Monfis hebben besloten te stoppen met Restaurant Chique en Brasserie Unique, omdat zij niet langer aan de betalingsverplichtingen konden voldoen.

Blauw - Rotterdam
Het benodigde geld voor een nieuwe vestiging van de Indonesische restaurantketen Blauw in Rotterdam werd via de site Geldvoorlkaar bijeengebracht. Voor Rotterdam had eigenaar Stephan Vreugdenburg al eerder een kwart miljoen opgehaald bij de crowd. Het gold als een van decrowdfundingsuccessen van 2012. In maart 2014 ging de vestiging in Den Haag failliet, en helaas nu ook de vestiging in Rotterdam.

De Hofstee - Bladel
`Na drie jaar was het tijd de balans op te maken`. Eigenaren Rob en Shameeza van der Veeken lieten weten dat het restaurant een stabiele omzet draaide, maar dat de vaste lasten in verhouding veel te hoog waren. `We hebben geprobeerd de huurkosten omlaag te krijgen, maar de huurbaas wilde daar niet aan meewerken. Anders hadden we hier nog tien jaar kunnen zitten`.

Kasteel Maurick - Vught
Meesterkok Jog Schipflinger die al bijna 35 jaar werkzaam was in het Vughtse kasteel heeft zelf het faillissement aangevraagd. Hij laat weten dat het niet meer mogelijk is het restaurant met bijbehorende zalen rendabel te laten draaien. De crisis wordt aangewezen als een belangrijke oorzaak van het faillissement. Niet alleen worden er volgens Schipflinger sinds 2009 minder recepties en congressen gehouden, maar de feesten zijn ook soberder.`In plaats van grote diners enkel nog wat hapjes`.

De Hermitage* - Ridderkerk-Rijsoord
Het restaurant sluit na 20 jaar haar deuren. Eigenaar Jan Klein is gedwongen faillissement aan te vragen. Voor zoon Roeland was een overname geen optie, hij zag in februari een langgekoesterde wens in vervulling gaan en vertrok naar Portugal voor een baan als executive. Volgens de chef-kok is de huisvesting van het grote pand en dito restaurant financieel niet meer op te brengen. De vele actieweken spelen daarbij een grote rol, aldus Klein. `Het moet alsmaar goedkoper, goedkoper, goedkoper. In die race kun je niet meedoen als je kwaliteit wil leveren`.

Dinsdag 2 september 2014 - Bron: HEERLIJK