32ste editie van de MICHELIN gids Main Cities of Europe 2013

Nieuws overzicht > 32ste editie van de MICHELIN gids Main Cities of Europe 2013

Michelin presenteert haar 32ste editie van de MICHELIN gids Main Cities of Europe die beschikt over een selectie van restaurants in 44 steden in 20 Europese landen. De selectie bestaat uit 3.728 vestigingen, waarvan 2.145 restaurants.

 

Nieuwe sterren
De selectie van dit jaar omvat een aantal nieuw bekroonde restaurants. De 2013 editie van de gids telt 9 nieuwe tweesterrenrestaurants en 50 nieuwe sterrenrestaurants, wat een totaal maakt van maar liefst 412 sterrenrestaurants (309 restaurants met één ster, 80 restaurants met twee sterren en 15 restaurants met drie sterren). Dat zijn bijna 10% meer sterrenzaken dan in 2012, toen telde de gids in totaal 376 sterrenrestaurants op de lijst.


Amsterdam is twee nieuwe tweesterrenrestaurants rijker, de restaurants die een tweede ster toegekend kregen zijn &Samhoud Places en Aan de Poel. Ook heeft Nederland twee nieuwe restaurants met één ster, namelijk Bord’Eau (Amsterdam) en HanTing Cuisine (Den Haag).
 

Vier nieuwe onderscheidingen
De nieuwe uitgave van de gids bevat vier belangrijke nieuwe onderscheidingen. Voor het eerst hebben de Michelin-inspecteurs een ster toegekend aan een restaurant in Warschau (Polen), namelijk aan Atelier Amaro. In de Scandinavische landen werd restaurant Geranium in Kopenhagen bekroond met een tweede ster, slechts een jaar na het behalen van haar eerste ster.


Stockholm (Zweden) heeft twee nieuwe één sterrestaurants, namelijk Gastrologik en Ekstedt. Eén van de meest bekende restaurants in Göteborg, restaurant Sjömagasinet, herwon zijn ster en restaurant Bhoga werd voor de eerste keer opgenomen in de “Rising Star” categorie. Nieuwe sterren werden ook toegekend aan restaurants in Athene en Wenen.
 

Bib Gourmand

Voor de lezers die kwalitatief goed willen eten tegen een redelijke prijs, hebben de Michelin-inspecteurs 54 nieuwe Bib Gourmand restaurants ontdekt. Hierdoor komt het op een totaal van 265 in de 2013 editie van de gids. Bib Gourmand is vernoemd naar een verkorte versie van Bibendum en werd opgericht in 1997. Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vertegenwoordigen.

Tot de nieuwe Bib Gourmand restaurants behoren ook een aantal Nederlandse restaurants, namelijk: La Sirène (Amsterdam), Van Vlaanderen (Amsterdam), Tempo Doeloe (Amsterdam) en In den Rustwat (Rotterdam).
 

MICHELIN gids

De MICHELIN gids Main Cities of Europe richt zich op zakelijke klanten en toeristen die een bezoek brengen aan de belangrijkste Europese steden. De gids staat vol met waardevolle informatie inclusief plattegronden van elke stad met de exacte locatie van aanbevolen restaurants, maar ook nuttige toeristische informatie. Het doel van de gids is om het reizen gemakkelijker en plezieriger te maken voor de lezers. De gids is altijd voorstander geweest van de missie van de Michelin Groep, die wordt uitgedrukt in de corporate slogan "A Better Way Forward".

Vrijdag 15 maart 2013 - Bron: HEERLIJK