GaultMillau geeft hoge notering aan restaurant dat nog niet geopend is

Nieuws overzicht > GaultMillau geeft hoge notering aan restaurant dat nog niet geopend is

De GaultMillau gids voor 2015 werd maandag 3 november in Amsterdam gepresenteerd. De GaultMillau kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Vanaf 16 punten behoren restaurants tot de top van Nederland. Bijzonder dit jaar is dat restaurant Joelia van Mario Ridder, welke januari 2015 opent, nu al 18 punten ontvangt. Ook reikt GaultMillau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar' en 'Restaurant van het Jaar'. De GaultMillau telt dit jaar 43 nieuwe vermeldingen en ongeveer 50 restaurants zijn niet meer opgenomen in deze culinaire gids.

43 nieuwe namen, 50 eruit
Joelia van Mario Ridder scoort van de 42 nieuwkomers het beste met 18 punten. Waarom de gids dit restaurant heeft opgenomen is een groot raadsel, aangezien de planning is dat deze zaak van Mario Ridder pas in januari 2015 haar deuren opent. Hoe zij aan de 18 van de 20 punten komen is op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Andere hoog genoteerde restaurants zijn Librije's Zusje in het Waldorf Astoria in Amsterdam van chef Sidney Schutte met 17 punten en De Goudplevier in Peize van Leendert Scholtus met 16 punten. GaultMillau was niet bereikbaar voor commentaar.

Dalers GaultMillau
Van tweesterrenrestaurant De Leuf in Ubachsberg overleed eerder dit jaar chef Paul van de Bunt plotseling, waardoor De Leuf de belangrijkste daler van de GaultMillau is. Andere dalers zijn Seinpost in Scheveningen, Niven in Rijswijk, Jerôme in Valkenburg , De Swarte Ruijter in Holten en Scherp in Middelburg.

Stijgers GaultMillau
De belangrijkste stijgers uit de gids zijn: Chapeau! in Bloemendaal, van 18 naar 18,5 punten. De chef van deze zaak: Jan Sobecki, kreeg ook de award Chef van het Jaar. Ook sterrestaurant Spetters in Breskens is van 12 naar 16 punten gegaan en valt in de prijzen. Chef Laurent Smallegange krijgt de titel Belofte van het Jaar. Daarnaast stijgt De Treeswijkhoeve in Waalre van Dick Middelweerd, die bij Lekker tot de belangrijkste dalers behoorde, van 17 naar 18 punten. Vinkeles in Amsterdam,  Bar Pure-C in Cadzand, Bord'eau in Amsterdam plussen van 17 naar 17,5 punten, 't Schulten Hues in Zutphen, & Samhoud Places in Amsterdam, Le Restaurant in Amsterdam, Bij Jef op Texel, De Nederlanden in Vreeland gaan van 16 naar 17 punten, La Provence in Driebergen, 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht en De Vierbannen in Ouwerkerk gaan van 15 naar 16 en De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Chez Paul in Valkenburg stijgen van 13 naar 15 punten.

Absolute top
Er staan 79 restaurants met 16 of meer punten in GaultMillau 2015. Dit zijn er twee meer dan vorig jaar, De absolute top bestaat uit: De Librije in Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen, De Leest in Vaassen (alle drie 19,5 punten) en Boreas in Heeze (19 punten). Geen enkel restaurant krijgt de volle 20 punten. Sergio Herman is tot nu toe de enige chef in Nederland die met 20 punten scoorde in GaultMillau. Dit deed hij met zijn inmiddels gesloten driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis.

In de gids voor 2015 staan ook 17 Italiaanse restaurants genoemd en 37 Aziatische. Ruim 200 zaken krijgen een speciale melding 'Prijs/Plezier'. Dat betekent dat ze een prima driegangenmenu serveren voor maximaal 40 euro.

 

Award  

Winnaar  

Wijnkaart van het jaar

La Rive, Amsterdam

Terras van het jaar

Tante Koosje, Loenen aan de Vecht

Talentvol sommelier van het jaar

Milton Verseput, De Vrienden van Jacob

Belofte van het jaar

Laurent Smallegange, Spetters in Breskens

Chef van het Jaar

Jan Sobecki, Chapeau! in Bloemendaal

Talentvol gastpersoon vh jaar

Nikolien Vesters, restaurant Vesters in Nijmegen

Gastheer/vrouw van het jaar

Sonja Boreas, Boreas in Heeze

Duurzaam Restaurant vh jaar

Het Ambacht in Heerenveen

Sommelier van het jaar

Erwin Walthaus, Le Garage in Amsterdam

Hotel van het jaar

Prinsenhof in Groningen

Prijs / Plezier award

Restaurant Vesters in Nijmegen

Beste Fromager

Maarten Koek, Perceel in Capelle a/d IJssel

 

Dinsdag 4 november 2014 - Bron: HEERLIJK