Nog een derde ster voor Frankrijk

Nieuws overzicht > Nog een derde ster voor Frankrijk

De MICHELIN gids Frankrijk van 2013 laat wederom zien dat de Franse gastronomische keuken wereldwijd blijft bloeien. De nieuwe gids is vanaf 1 maart verkrijgbaar en is naar eigen zeggen een toonbeeld voor de Franse excellentie in gastronomisch dineren en gastvrijheid. De gids telt 8,778 bedrijven, waarvan 4,461 hotels en pensions en 4,282 restaurants.


Het grootste nieuws is dat er in de selectie van 2013 een nieuw driesterren restaurant is opgenomen: La Vague d’Or in Saint-Tropez, waar de 35 jarige chef-kok Arnaud Donckele er in is geslaagd een zeer persoonlijke kookstijl neer te zetten. Het ontvangen van een derde ster is een zeldzame prestatie, wereldwijd is dit door slechts een handvol koks bereikt. Michael Ellis, de Internationaal Directeur van de MICHELIN gidsen spreekt dan ook vol lof over Donckele: “Arnaud Donckele’s keuken biedt gasten een unieke, onvergetelijke ervaring. Zijn visgerechten zijn bijzonder origineel en hij heeft persoonlijk lokale leveranciers uitgezocht om ingrediënten van de hoogste kwaliteit te garanderen. Algeheel voldoet hij aan alle criteria voor een derde ster.”

 

Frankrijk is niet alleen een driesterrenrestaurant rijker. De MICHELIN gids heeft daarnaast ook 5 restaurants bekroond met een tweede ster, namelijk: Yoann Conte in Veyrier-du-Lac en La Table du Kilimandjaro in Courchevel – beiden in de Savoie Alpen – William Frachot in Dijon, La Marine in L’Herbaudière in de Vendée, en Auberge du Pont d’Acigné in Noyal-sur-Vilaine, Bretagne. Ook zijn er maar liefst 39 restaurants die hun eerste ster in ontvangst mochten nemen, wat Frankrijk op een totaal brengt van 596 sterrenrestaurants. Dit is een enorm verschil met het totaal van 101 sterrenrestaurants in Nederland. De selectie telt ook 632 Bib Gourmand restaurants, waarvan er 98 nieuw geselecteerd zijn.

 

De inspecteurs van MICHELIN reizen door heel Frankrijk. Elke dag testen ze allerlei soorten restaurants die uiteenlopende stijlen van gerechten serveren: Frans, Italiaans, Aziatisch, etc. Hedendaags tot traditioneel. Om als normale gasten behandeld te worden dineren ze anoniem en betalen ze als ieder ander hun eigen rekeningen. Maar als specialisten in ‘haute cuisine’, evalueren zij elk gerecht aan de hand van vijf criteria: kwaliteit van het product, hoe de persoonlijkheid van de chef-kok naar voren komt in het gerecht, bereiding en smaken, prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie van het hele menu. De beste restaurants zijn bekroond met het Bib Gourmand etiket of sterren, onderscheidingen die enkel gebaseerd zijn op de kwaliteit van het koken en toegeschreven worden op voorwaarde dat er geen onenigheid is. Comfort en service worden apart beoordeeld.

 

Dat de inspecteurs van MICHELIN het met elkaar eens zijn over de kwaliteit van de Franse gastronomische keuken mag duidelijk zijn. In het persbericht voor de aankondiging van de nieuwe gids is niet bezuinigd op complimenten: "De huidige chef-koks bereiden hun producten met behulp van authentieke, beproefde methoden en tonen meer terughoudendheid in hun gerechten, terwijl zij een kookstijl inzetten die zowel traditioneel als vastberaden modern is. Deze consistente waarde wordt ook weerspiegeld in het feit dat Franse restaurants meer en meer buitenlandse koks aantrekken, die staan te popelen om de geheimen van de Franse keuken onder de knie te krijgen. Daarnaast exporteren de koks vaak de Franse kookstijl naar andere landen, waardoor de prestige van de Franse gastronomie wereldwijd verspreid is."

 

De MICHELIN gids is meer dan een eeuw geleden voor het eerst uitgegeven om het leven van de reiziger makkelijker te maken, door hen te voorzien van een selectie van de beste restaurants, hotels en pensions over de hele wereld. Vandaag de dag dekken de 24 MICHELIN gidsen 23 landen op drie continenten. De MICHELIN gids Frankrijk 2013 telt 8,768 ondernemingen:

  • 4,461 hotels en pensions en 4,292 restaurants
  • 596 sterrenrestaurants:
    487 restaurants met één ster, waarvan er 39 nieuw zijn
    82 restaurants met twee sterren, waarvan er 5 nieuw zijn
    27 restaurants met drie sterren, waarvan er 1 nieuw is
  • 632 Bib Gourmand restaurants, waarvan er 98 nieuw zijn

 

De gids is te koop vanaf 1 maart, 2013 voor € 25,50 (in België en Nederland). 

Maandag 18 februari 2013 - Bron: Michelin