Restaurant Ron Blaauw** stopt en opent Ron Gastrobar

Nieuws overzicht > Restaurant Ron Blaauw** stopt en opent Ron Gastrobar

Meesterkok Ron Blaauw heeft veertien jaar lang onder zijn eigen naam een restaurant op het hoogste niveau. Toch sluit de tweesterrenchef zijn restaurant Ron Blaauw in Amsterdam per 31 maart. Vier dagen later opent Blaauw in hetzelfde pand Ron Gastrobar. Doordat de gastronomie in de afgelopen jaren snel is veranderd, voelt Blaauw dat hij het anders moet aanpakken. “Ik wil de komende vijftien jaar iets gaan neerzetten voor iedereen. Koken op topniveau in een waanzinnige ambiance voor ieders budget. Een laagdrempelig restaurant waar genieten op nummer 1 staat!”, aldus Blaauw.
 

Vernieuwde aanpak
Begin maart heeft Meesterkok Ron Blaauw het restaurant overgenomen en volledig losgekoppeld van HME Group. Dit heeft de tweesterrenchef doen beslissen om het roer volledig om te gooien. Blaauw: ,,Met de gerechten uit mijn keuken wil ik terug naar de basis. Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes. Gelijk reageren op het aanbod van de markt en natuur. Vele buitenlandse reizen in de afgelopen jaren hebben mij er van overtuigd dat ik het anders moet gaan doen. Voorbeelden voor mij zijn Geist in Kopenhagen, Dabbous in Londen en Matbaren in Stockholm. Ik wil af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf à zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandise-trolley. Ik ben mij er van bewust dat ik daar zelf ook aan heb meegedaan, maar ik wil verder! Mijn gevoel is dat het merendeel van de gasten daar niet meer op zit te wachten en bovendien wil ik een restaurant wat veel dichter bij me staat.'' 
 

Ron Gastrobar
In Ron Gastrobar geldt dat er geen regels zijn, alles kan, de gast is koning! Blaauw: ,,Eén van de ‘geen regels’ is dat we doorlopend geopend zullen zijn. Dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12 uur, zaterdag om 15 uur en zondag al vanaf 11 uur.'' Verder benadrukt de tweesterrenchef dat de kwaliteit van eten hetzelfde blijft, net als de service. De grote verandering is de komst van een à-la-cartekaart dat bestaat uit 25 gerechtjes van 15 euro per stuk, waaruit de gast zelf een keuze kan maken.  Ook de presentatie en het aantal ingrediënten zullen een verandering doorbrengen. Behalve een nieuwe keuken komt er ook een nieuw terras en interieur.

Volgens Blaauw wordt de wijnkaart ook aangepast qua betaalbaarheid. Blaauw stapt af van de gebruikelijke marge in de horeca en gaat werken met een vaste opslag: de inkoopprijs plus een vast bedrag.


Michelin
De tweesterrenchef is zich ervan bewust dat de veranderingen consequenties met zich meebrengen. Zo zal Michelin zijn restaurant met twee Michelinsterren, geheel opnieuw beoordelen. “Graag wil ik benadrukken dat ik trots ben op de waarderingen en mooie woorden die Michelin mij in het verleden heeft toegekend en dat zal ik altijd blijven uitdragen. Iedere toekomstige beoordeling door Michelin zal ik met veel plezier ontvangen. Het is aan Michelin hoe ze mijn keuken en nieuwe concept gaan waarderen'', aldus Ron.
 

Om de vernieuwingen te realiseren, zal het restaurant een aantal dagen sluiten: van 31 maart tot en met 3 april. Donderdag 4 april is de opening van Ron Gastrobar aan de Sophialaan vanaf 17.00 uur.

Woensdag 27 maart 2013 - Bron: Nieuwsbank