Sake meer dan een warm goedje bij de sushi

Nieuws overzicht > Sake meer dan een warm goedje bij de sushi

Op 1 oktober heeft de opening van de week van de sake plaats gevonden in restaurant Le Garage. Deze week van de sake werd geopend door tv-kok Julius Jaspers. Tijdens de opening was een traditionele Japanse ceremonie, waarbij de in 'happycoat' gehulde chef een sake-vat stuk sloeg en alle genodigden een kommetje rijstwijn kregen.
 

De Week van de sake wordt georganiseerd door de grootste importeur van sake in Nederland, in samenwerking met verschillende supermarkten, wijnspeciaalzaken, slijterijen, horeca en het Sake Informatiecentrum. De Week van de sake loopt van 1 tot en met 7 oktober. Van oudsher wordt op 1 oktober begonnen met de sake-productie, nadat in september de rijst is geoogst. 
 

De sake wijn is een trend van het moment. Zoals de meeste van ons de wijn kennen bij de sushi is verleden tijd. Tegenwoordig wordt de wijn koud geserveerd in een wijnglas en staat die ook op de wijnkaart bij niet-Aziatische restaurants zoals De Librije, Le garage en HanTing Cuisine. Er is zelfs een speciaal sake-arrangement. Ook is sake terug te vinden in de supermarktschappen.
 

Sake staat bij de meeste wijnproevers bekend als een warme wijn bij de suhsi. Het verwarmen van de wijn gebeurt eigenlijk alleen bij sake van slechte kwaliteit, zo wordt de mindere smaak verbloemd. Er zijn genoeg misverstanden over sake. Bij het verwarmen van de sake komt er een scherpe alcohollucht vrij, waardoor de wijnproevers denken dat het een sterke drank is. Maar het alcoholpercentage ligt rond de 15 en 17 procent en dus gelijk aan druivenwijn. De originele kwaliteitssake wordt uitsluitend in Japan geproduceerd.
 

Doordat de sake koud geserveerd wordt in een glas wijn is deze prima te combineren met bijvoorbeeld oesters, kaas, haring of boerenkool. De rijstwijn bevat twee keer zoveel smaakelement dan druivenwijn en is daarom beter te combineren met ander eten. 

Woensdag 2 oktober 2013 - Bron: Elsevier