Wat doen de chefs deze zomer...

Nieuws overzicht > Wat doen de chefs deze zomer...

Ook in de gastronomische wereld is het tijd voor vakantie. Na weken van buffelen achter de kachel, pakken ook top- en sterrenchefs hun rust. Maar wat doen zij eigenlijk deze periode? Ontspannen op het strand met een biertje in de hand? Of wordt er alleen maar in buitenlandse sterrenrestaurants gegeten? De redactie van HEERLIJK ging op onderzoek uit en sprak met Erik van Loo van Parkheuvel**, Edwin Vinke van de Kromme Watergang**, Peter Gast van ‘t Schulten Hues*, Jaimie van Heije van het gelijknamige restaurant Jaimie van Heije en Jeroen Trimbos van Jérôme.

Gaat u deze zomer nog op vakantie?
Peter Gast: Ja, ik ga zeker op vakantie. We hebben 3 kids en gaan naar een heel mooi resort.
Edwin Vinke: Wij gaan altijd 2 keer op vakantie. Een keer voor en een keer na het seizoen. Het zomerseizoen is altijd heel erg druk hier, op deze manier kunnen we dan toch op vakantie.
Jaimie van Heije: Waarschijnlijk wel, maar dit is nog niet helemaal zeker. Ik wil graag nog wat dingen in de zaak doen waar ik niet aan toe kom als er gasten zijn. Het restaurant zal sowieso gesloten zijn van 3 t/m 17 augustus.
Erik van Loo: Wij gaan deze zomer niet op vakantie naar het buitenland. We zijn het restaurant aan het verbouwen namelijk en dan wil je toch dichtbij huis blijven. Parkheuvel zal gesloten zijn van 27 juli t/m 17 augustus.
Jeroen Trimbos: Deze zomer ga ik op een bijzondere vakantie, ik ga namelijk op huwelijksreis! Vorig jaar op 14 mei heb ik mijn vrouw Anke ten huwelijk gevraagd in het met 3 Michelinsterren bekroonde Hof Van Cleve in België. Het restaurant zal 2 weken dicht zijn van 24 augustus t/m 5 september.

Waar gaat de vakantie heen? 
Peter Gast: Turkije, het is een super resort en er is veel te doen voor de kinderen. In de vakantie ga ik zelf helemaal niks doen! Ik laat me heerlijk bedienen, wil alleen m’n hand hoeven opsteken. We werken heel het jaar hard en de vakantie is echt een moment voor het gezin.
Jeroen Trimbos: We gaan op vakantie naar Mexico. Dit was in eerste instantie niet onze 1e keus. We hadden een andere reis in gedachten met een overstap naar Hawaï, maar dat is toch wel erg prijzig en dan ben je 4 dagen aan het reizen. Mexico is een goed alternatief, er is veel te bezichtigen. Mexico heeft een groot koraalrif, dus we gaan veel snorkelen. Ook zullen we 1 van de 7 wereldwonderen gaan bekijken. Daarnaast willen we het gewoon rustig aan doen. 
Erik van Loo: Mijn vakantie zal vooral in de buurt zijn. Naast het verbouwen ga ik natuurlijk wel wat leuke dingen doen, zoals korte stedentripjes. Maar een verre reis doen we dit jaar niet. 
Jaimie van Heije: Als ik nog op vakantie ga zal het Spanje en misschien ook nog Ibiza worden! Het blijft daar gewoon leven, je kan er goed de drukte en energie opzoeken. Ik vind ook dat je daar heerlijk kunt genieten van het uit eten gaan. Zo was ik laatst ook in Mallorca, en daar heb ik ook super gegeten, het was helemaal niet zo suf als ik dacht! Uiteraard ben ik ook in de club te vinden. Stil liggen is niks voor mij.
Edwin Vinke: In het voorseizoen zijn we al naar Zuid Frankrijk geweest en na het seizoen gaan we heerlijk naar Ibiza. Ibiza is gewoon heel erg gezellig. We hebben daar echt ons plekje gevonden. In de vakantie wil ik eigenlijk niet al te veel doen. Ik sport graag en dat zal ik ook in Ibiza blijven doen, lekker hardlopen langs het strand. We komen er heel graag en zullen ook lekker uit eten gaan en heerlijke cocktails drinken!

Kookt u zelf in de vakantie?
Edwin Vinke: Soms wel eigenlijk. Vooral met de kinderen erbij, gezellig. 
Jeroen Trimbos: In de vakantie kook ik absoluut niet zelf.
Erik van Loo: Het liefst kook ik zo min mogelijk zelf in de vakantie. 
Jaimie van Heije: Tja, of ik zelf zal gaan koken wisselt een beetje. Zoals ik al aangaf hou ik niet van stil liggen, dus als er een keuken in de buurt is, zal je mij daar wel vinden. Ik raak vaak geïnspireerd door nieuwe mooie plekken, geuren en smaken. 
Peter Gast: In de vakantie wil ik totaal van mijn gezin genieten, ik zal daarom ook zelf zo min mogelijk gaan koken. 

Gaat u in de vakantie ook bij andere restaurants lunchen of dineren? 
Erik van Loo: Ik zal altijd in mijn vakantie gaan lunchen of dineren in andere restaurants. De keuze voor een restaurant hangt er een beetje vanaf. Hier in Nederland ken je iedereen wel, maar in het buitenland is het weer een uitdaging. 
Edwin Vinke: Ja meestal wel in de avond. We kennen daar al heel veel adresjes aan het strand waar je heerlijke zeebaars kan eten. We zijn niet perse op zoek naar hele culinaire hoogstandjes. Op een gegeven moment weet je daar welk restaurant goed is en welke niet. 
Peter Gast: Ik wil er bij geen één gaan eten! Ook niet om inspiratie op te doen. In de vakantie wil ik daar echt afstand van nemen. 
Jaimie van Heije: Ja, ik zal zeker bij diverse restaurantjes gaan eten. In het buitenland is het altijd een beetje ontdekken wat goed en niet goed is. Wat het beste werkt is het advies dat je van vrienden en collega’s krijgt. Op Ibiza ben ik zelf wel aardig bekend en weet ik wel wat goed is. 
Jeroen Trimbos: Het resort in Mexico telt 15 verschillende restaurants, dus daar zal ik zeker te vinden zijn. Normaal gesproken als ik op vakantie in eigen land ben, zoek ik wel naar kwaliteitsrestaurants. In het buitenland is dit toch lastiger te bepalen omdat je ze daar minder goed kent.   

Merkt u als bekende chef dat u een speciale behandeling krijgt als u ergens anders uit eten gaat?
Edwin Vinke: Nou, ik ben hier erg bescheiden in eigenlijk. Het is niet zo van kijk hier ben ik.
Jeroen Trimbos: In eigen land merk ik dat heel erg. Ik ga dan vaak bij collega’s eten en dan krijg je altijd wel iets speciaals, of een extra gerechtje. 
Jaimie van Heije: Haha, nou op Ibiza niet. Ik ben wel eens met bekendere chefs op pad geweest daar, maar ondanks dat blijft het redelijk rustig. 
Erik van Loo: Hier in Nederland krijg ik wel vaak een speciale behandeling. Dit vind ik eigenlijk niet leuk. Het is namelijk nooit echt eerlijk. Je krijgt altijd iets extra’s. In het buitenland is dit niet aan de orde, daar kennen ze me niet!

Tot slot, als u wordt uitgenodigd voor de barbecue van de buren, kunt u dan nog wel genieten van deze verbrande of rauwe worstjes?
Erik van Loo: Ik zou er best van kunnen genieten. Ieder z’n ding. 
Jeroen Trimbos: Oja, zeker wel. Gezelligheid is het belangrijkst. 
Edwin Vinke: Ja natuurlijk, eten is een beleving en gaat ook om gezelligheid, dat is gewoon belangrijk.
Peter Gast: Ook dat zijn van die dingen die ik dan los kan laten. Als het maar uit een goed hart komt! Precies hetzelfde als ik in mn vakantie bij een bistro zou gaan eten, dan zal ik ook niet op de kwaliteit gaan letten, maar gewoon genieten van mijn gezin. 
Jaimie van Heije: Ik weet niet of dat dan wel de goede buren zijn ;-)! Nee kijk, niemand houdt ervan om rauwe worstjes te eten. Maar ik kan er zeker van genieten als ze iets simpels maken. Het belangrijkste is dat ze het met liefde bereiden, dan is het altijd goed. 

Donderdag 31 juli 2014 - Bron: HEERLIJK