OX
Schiekade 189 3013 BK Rotterdam Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.

OX

TALK OF THE TOWN

8.0
Voorgerecht
7.0
Tussengerecht
8.5
Hoofdgerecht
7.0
Dessert
9.5
Service
9.0
Sfeer
8.0
Prijs-kwaliteit
8.1
Eindcijfer

Bij HEERLIJK.NL raken we nooit uitgekauwd. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe parels, naar nieuw talent, naar plekken die onze verwende smaakpapillen nog weten te betoveren. Elke week nemen we verspreid over het land een aantal heerlijke nieuwkomers onder de loep. Dit keer zijn we te gast in het Rotterdamse speakeasy restaurant OX, daar waar je na enig zoeken minstens een halve kilo geluk vindt.

Vertwijfeld staan we voor de hoofdingang van het Schieblock. We hebben op de begane grond rechts van de rode lift achter een zwarte deur de trap te nemen. Zijn ze bij OX kleurenblind, een addertje onder het gras of worden we bewust op het verkeerde been gezet? Spelen ze Waar is de Os? in plaats van Wie is de Mol? De lift blijkt zojuist blauw te zijn geverfd door de pandbeheerder.

© fotocredits: Adinda de Boer

Van OX moet je afweten want zonder instructies ga je als niet-Rotterdammer dit restaurant nooit vinden. OX is the talk of the town, de kans dat je als local er nog niet van heb gehoord is heel gering. OX wordt bedolven onder luid gejuich en lovende woorden.

Dit speakeasy restaurant in het creatieve hart van de Maasstad  is inderdaad een aanwinst. Voor hoe lang, dat weet niemand, maar voorlopig is die bedreigde sloop nog ver. OX is mysterieus, stoer en cozy tegelijkertijd. Blikvanger is het aquarium achter een meterslange bar waarin de ene na de andere betoverende discusvis als fotomodel de denkbeeldige onderwatercatwalk passeert.

© fotocredits: Adinda de Boer

RETROLOOK

We hebben mazzel, we krijgen een hoge tafel toegewezen met vol zicht op de keuken. Onze buurman is vanavond een stoommandje vol gember, limoen en rode peper. Het Chinese teken op de waterfles kan niet anders dan naar een os verwijzen. OX is gestart in het jaar dat de os de dienst uitmaakte in de Chinese astrologie. Als Romeins cijfer leest OX als 010. Het stonewashed bestek heeft een retrolook die ons aanstaat. ‘Gewoon van de Hanos’, bagatelliseert Nikki van Dijk, met Roeland Flierman en Tijmen Meijer de bedenker van OX, ons compliment.

© fotocredits: Adinda de Boer

Dit trio heeft met de Biergarten, The Suicide Club en Ayla al vaker bewezen oog te hebben voor toffe concepten. Ze begrijpen waar de prioriteiten liggen van het huidige publiek. Dankzij een ijzersterke wifiverbinding heb je in deze ondergrondse bunker volop bereik.

Ondertussen verovert de Italiaanse barman Jacopo Di Domenico, voorheen één de ‘artsen’ in die geheime cocktailpraktijk in het Scheepvaartkwartier, ons met een alcoholvrije cocktail op basis van een virgin gin van Loopuyt, ananas, lychee en gember. Of het doktersrecept van destijds overeenkomt met dat van nu, dat weten wij niet, wij hebben immers nooit eerder een consult bij hem gehad, het is in elk geval een cocktail waarvan je opknapt. Spontaan neuriën we met Kellee Patterson op de achtergrond mee: I’m gonna love you just a little more, baby. I’m gonna need you, every day.

VERPLICHTE KOST

Je gerechten bestel je bij OX via een bestelblok. Zodra je keuze hebt gemaakt, vertrouw je het formulier toe aan de knijper op tafel. Voordeel van dit systeem is dat je zelf de volgorde en het tempo bepaalt. Nog voordat wij zover zijn, krijgen wij ‘als verplichte kost’ twee puike oesters, kort gestoomd, met gefermenteerde zwarte bonen, gember en een korstje van panko direct uit de keuken toegeschoven. Vegetariërs zijn bij OX overigens net zo bevoorrecht als vis- en/of vleeseters. Wie fan is van koriander komt eveneens volop aan zijn of haar trekken. Koriander kent net zoveel voor- als tegenstanders. Geliefd om zijn intense anijs-citroenaroma’s, verguisd om zijn weeïge zeepsmaak. Dit wetende is het tamelijk gewaagd aan zoveel gerechten verse koriander toe te voegen. Ons deert het niet, wij houden van koriander.

Degene die zich bij OX ontfermt over de hr verdient een lintje

Grote afwezige is vanavond Alexander Wong, de chef van OX die eerder onder de vleugels van tweesterrenchef François Geurds aan de overkant furore maakte. Het coronavirus dwingt hem tot thuisquarantaine. Wie durft te delegeren als chef, voorkomt dat alles in de soep loopt zodra hij (of zij) uit beeld is. Over dat lef lijkt Alexander Wong te beschikken: de keuken loopt bij OX op rolletjes.

Degene die zich bij OX ontfermt over de hr verdient een lintje. De crew heeft zichtbaar lol in het werk dat het doet. Geen moeite is te veel: ‘Natuurlijk, doen we’, gevolgd door een allerliefste glimlach. De zwarte brigade, met gastvrouw Nienke van der Neut voorop, straalt als de zon op de warmste dag van het jaar.

BAMBOESCHEUTEN

De homemade dimsums zijn smaakbommen, sowieso wordt bij OX hoog op smaak gekookt. De Crystal Dumpling (9 euro voor 4 stuks), gevuld met een rode reuzengarnaal en bamboescheuten en afgetopt met bieslook en ‘eitjes van de steur’ valt ons om meerdere redenen gelijk op. Dergelijke (onbevruchte) eitjes heten in de gastronomie kaviaar. Als dit kaviaar is, dan is die zeker niet van premiumkwaliteit. De prijs bevestigt de verdere vermoedens: welk restaurant legt er immers geld op toe? Doet aan de bite verder niets af. Diepgang proeven we in de dimsum gevuld met een pasta van geroosterd vlees van het ibericovarken, een sjalotje en oestersaus en bestrooid met wit en zwart sesamzaad.

De krokante softshell krab (17 euro), gevangen tijdens het vervellen, spartelt met de koriander in een zoet-pikant bad. Het is deze dish in het diepe deel ligt, anders zou het prachtige designbord van Villeroy & Boch bijna tot aan de rand toe gevuld zijn met chilisaus. Zelfs met twee bao buns, bedoeld om te deppen, is de saus in overvloed aanwezig. Zonde van de krab want die is okay.

SZECHUAN CRAZY NOODLES

De volgende gang, botermalse Ibérico char siu (21 euro) met grove Chinese mosterd en Sichuan crazy noodles met fijngehakte pinda’s (9 euro), oogst applaus. Van dit verrukkelijke vlees, een etmaal stilgelegen in een marinade van onder meer pindakaas, gember, knoflook en hoisinsaus en circa een kwartier op hoog vuur geroosterd, krijgen we geen genoeg. Met de noodles is de keuken allesbehalve doorgedraaid, ze zijn gek genoeg heel verdraagzaam voor Hollandse magen.

Mandarijnen brengen tijdens Chinees nieuwjaar voorspoed, hebben we ons laten vertellen. Dat feest is dan weliswaar net gepasseerd, we hopen met het mandarijnendessert (9 euro) op een verlaat portie geluk. We proeven beduidend meer Oreo en witte chocolade dan mandarijn. De balans is net als bij de krab een beetje zoek. Zou het dan toch het oog van de meester zijn dat het paard vet maakt?

Wij slapen na deze avond als een os, zoveel is duidelijk

Ach, er zijn meer gasten die blijer worden van chocolade dan van mandarijn. Als je een beetje doorzoekt, wat überhaupt nodig is om te komen waar we nu zijn, vind je bij OX minstens een halve kilo geluk. Wij slapen na deze avond als een os, zoveel is duidelijk.

OX
Schiekade 189 3013 BK Rotterdam Nederland
RESERVEER HIER
Door Dijlan van Vlimmeren

Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Na haar studie aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ontwikkelde ze zich als culinair expert bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze heet de oprichter van de populaire rubriek De Gouden Pollepel in deze krant. Ze vervolgde haar carrière als algemeen manager bij Sfeerhoreca, destijds het grootste concern in het Rotterdamse nachtleven, en daarna bij tweesterrenchef François Geurds. Sinds 2019 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift SMAAKmag. en ghostwriter van verschillende (kook)boeken waaronder Shirma’s Soul Kitchen en Chef Rotterdam.